Bullar,  Semlor

Fluffiga semmelbullar

Perfekta fluffiga kardemummabullar. Lätta, luftiga och helt perfekta till sitt syfte. Att få bli basen i livets bästa bakverk. Semlan! Om den inte har en perfekt bulle kan det kvitta. Då väljer jag hellre något annat.

Jag jäser degen en gång, alltså rullar jag bullarna direkt efter den arbetats länge i min köksassistent. När degen är glansig och elastisk är den klar och du behöver sällan mjöl till utbaket. Om jag har mycket kardemumma i degen? Svar ja!

Ingredienser

Fluffiga Semmelbullar

  • 15 stora eller 30 små bullar.

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3% 250g
  • 1 ägg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 4 tsk nystött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl ca 360g

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen och häll på mjölken, rör tills jästen blandats helt. Häll i smör, ägg, socker, kardemumma och hälften av mjölet, arbeta ihop till en kletig deg. Häll på sista mjölet ihop med saltet, tänk på att mängden mjöl du behöver kan variera så ta inte allt direkt. Arbeta degen i en köksassistent minst 10 minuter tills degen är elastiskt och blank, då slipper du använda så mycket mjöl vid utbaket.
  • Häll ut degen och dela i ca 15-18 degbitar (ca 50g). Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2-3 timmar under bakduk. Jäs till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i ca 8-10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.

En kommentar

  • Janice

    Tack for fint recept. Mina smakar supergott men dom blev lite platta och därför svåra att dela till semlor… Har du någon idé om varför de inte blev så höga? Jag hade 30g mindre mjöl än du skrivit och torrjäst samt körde 15 minuter i assistenten. Degen var glansig och jag behövde inte något mjöl för att rulla bullarna…

Kommentera