Ananasbullar med kokos och kola blev otroligt goda och jag är så glad för att jag följde mitt infall. Ananaskräm med färskost och lite citron passade superfint ihop med kolafyllningen, visst kan det låta lite knäppt med ananas i en bulle men det är just dom recepten jag oftast blir mest nöjd med. Dom som är lite oväntade är ofta vinnande recept.
Bullar är som balsam för själen, både att baka och att äta. När jag vill testa en ny sorts bulle bakar jag bara på 25g jäst. Då går ett provbak väldigt fort och jag har inte fyra plåtar att vänta på när familjen vill iväg. Någon som känner igen sig i paniken när man bakat dubbel sats och har en miljon plåtar i hela köket samtidigt som man måste åka och hämta en unge på fotbollen eller ännu värre att klockan börjar bli natt..
Jag var säker på att barnen skulle vara skeptiska till dessa bullar men så åt dom upp en halv plåt på en kvart, ”dom var asgoda mamma!” Bästa betyget! Om min man tyckte om dom? Svar ja! Men han älskar alla bullar. Jag är ganska kräsen med ”köpebullar” så jag bakar hellre egna. Men visst finns det några guldkorn som gör riktigt fina kardemummabullar i stan.
Så nu ser jag fram emot att se era ananasbullar med kokos & kola i flödet.
Saftiga ananasbullar med kokos & kola.
Ingredienser
Ananasbullar med kokos & kola.
- Ca 20 bullar
Vetedeg:
- 2 ½ dl rumstempererad mjölk 250g
- 25 g jäst
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vanljsocker
- 2 tsk mortlad kardemumma
- Ca 7-8 dl vetemjöl ca 450g
- 100 g rumsvarmt smör
Kolafyllning:
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl farinsocker
- 1 msk ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 1 rejäl nypa flingsalt
- 1 dl kokosflingor
Ananaskräm:
- 50 g naturell färskost
- 40 g rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- 1/2 msk vetemjöl
- 1 msk pressad citron
- 100 g krossad ananas avrunnen
Sockerlag:
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
- Kokosflingor till topping
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
- Vispa ihop ingredienserna till kolafyllningen med elvisp.
- Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2,5 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek.
- Vispa ihop färskost med smör och florsocker, vänd ner avrunnen ananas, citronjuice och vetemjöl och rör ihop. Fyll en spritspåse med krämen. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och koka upp vatten med strösocker till sockerlagen, ställ åt sidan.
- När bullarna är färdigjästa trycker du ner i mitten med tummen, tryck sen ner spritspåsen hela vägen ner till botten på bullen och tryck ut krämen först när tippen är i botten. Tänk att du skall trycka utan att dra upp för snabbt, vi vill ha mycket fyllning i bullen.
- Strö över lite kokos och grädda bullarna i ca 8–10 minuter. Pensla bullarna i sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.