Bullar,  desserter

Dessertpizzor till Valborg?

Se nu till att göra dessertpizza – löjligt gott, så enkelt, och du kan variera smakerna i oändlighet. Det här var en teknisk utmaning som jag vann stjärnbagartiteln på i Hela Sverige Bakar. Utmaningen passade mig perfekt då jag fick gå loss med smakkombinationer. Jag valde då att grädda all min topping men självklart kan man grädda pizzabotten med bara fyllning och efterdekorera. Jag försöker komma på vad paradbaket var men minns inte, kanske du har bättre koll?

Varför inte låta dina gäster göra sin egen pizza nu till Valborg? Grädda av pizzorna innan och sen ta fram en massa kul topping, förslag kommer längre ner i inlägget. More is more glöm inte det!

Bild från kapitlet ”men jäs då!” där ni hittar fler recept på dessertpizza.

Lite tips kommer här! Smula över rostad vit choklad, strö lakritsgranulat över färska hallon, gör en chokladganache och lägg på kanderade nötter med chiliflakes, smaksätt fyllningen med likör, garnera med godis. Byt ut nutella mot dulche de leche och släng på skivad banan. Kör bara kör! Jag skall testa lemon curd och sedan bränna av en italiensk maräng till nästa pizzabak. Har du ont om tid så kan du köpa en färdig pizzadegsrulle och stansa ut små pizzor.  

Här är lite mobilbilder från när jag tog fram receptet till boken. En varm sommardag på landet mellan allt annat som skulle göras minns jag. Men det blev ju hur gott som helst! Självklart måste man inte ha blåbärspulver i mandelmassan om man inte hittar det, bara använd riktiga svenska blåbär. Alltså inte de där odlade.

Total tid 2 timmar
Antal/Portioner 20 st

Ingredienser

Pizzadeg!

  • 40 g jäst
  • 2 1/2 dl rumsvarm mjölk 3% 250g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1,2 liter vetemjöl 725g
  • 175 g rumsvarmt smör
  • <1 tsk salt 6g
  • 1 st ägg 52g

Fyllning Nutella med kokos & flingsalt!

  • 1 2/3 dl florsocker 100g
  • 2 3/4 dl hasselnötsmjöl 140g
  • 1 dl apelsinjuice (gärna färskpressad) 100g

Dekoration efter gräddning

  • 1-2 dl nutella 150-300g
  • 1 dl rostade kokosflakes 15g
  • flingsalt

Blåbär med kardemumma och vit choklad!

  • 1 2/3 dl florsocker 100g
  • 2 4/4 dl mandelmjöl 140g
  • 1 dl citrusjuice 100g
  • 2 msk blåbärspulver
  • 1 tsk stött kardemumma

Dekoration efter gräddning

  • 1 ask färska blåbär
  • 100 g smält vit choklad
  • blåbärspulver

Instruktioner

Deg, gör så här!

  • Smula ner jästen och tillsätt mjölken i bunken till bakmaskinen. Tillsätt resterande ingredienser och kör till en smidig deg i bakmaskin 5–10 minuter. Degen skall bli glansig och släppa från bunken. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
  • Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Dela upp degen i ca 50-gramsbitar (20st) och rulla ihop till släta bullar, låt vila 10 minuter på lätt mjölad bänk.
  • Kavla ut runda pizzabottnar, ca 1 cm tjocka, eller kavla ut hela degen och stansa ut pizzabottnarna, låt jäsa ca 20 minuter på en plåt innan du lägger på fyllningen.
  • Spritsa på fyllningen, garnera med topping och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
    Efterdekorera och servera. 

Fyllning nutella med kokos & flingsalt, gör så här!

  • Blanda florsocker, hasselnötsmjöl och apelsinjuice. Spritsa fyllningen på pizzabottnarna och grädda. Låt svalna och bre på ett rejält lager med nutella, strö över kokosflakes och flingsalt. Njut! 

Blåbär med kardemumma och vit choklad, gör så här!

  • Blanda florsocker, mandelmjöl, citrusjuice, 2 matskedar blåbärspulver och kardemumma. Spritsa fyllningen på pizzabottnarna och grädda. Låt svalna och ringla rejält med vit choklad över samt ös på med färska blåbär. Sikta över lite blåbärspulver. Servera!

Kommentera