Bullar,  Julrecept

Saffranssnurror med tosca & mandelmassa

Allt det bästa samlat i en bulle. Smörig saffransdeg fylld med mandelmassa och toppad med en ljuvlig Tosca. Kan det bli mycket bättre? Jag slängde i hasselnötter, mandel och pinjenötter men du tar vad du har hemma såklart.

Så sätt en go deg, snurra en bulle och njut av nybakat! Tänk att det redan är fjärde advent idag, helt orimligt fort sprang hösten och vintern förbi oss. Eller så mycket vinter har vi kanske inte sett ännu va?

Ingredienser

Saffranssnurror med tosca och mandelmassa

    Saffransdeg:

    • 1 g saffran 2 pkt
    • 2 tsk ljus rom eller citronjuice
    • 5 dl kall mjölk 500g alt. 1 dl grädde 4 dl mjölk
    • 50 g jäst
    • 1 tsk stött kardemumma
    • 1 tsk salt
    • 2 dl strösocker 180g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 250 g rumsvarmt smör
    • Ca 12-14 dl Vetemjöl ca 840g

    Fyllning

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 200 g riven mandelmassa
    • 1 msk vaniljsocker
    • 1 rejäl nypa flingsalt

    Tosca

    • 100 g smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 3 msk ljus sirap 60g
    • 2 msk vetemjöl 18g
    • 2 msk mjölk 30g
    • 2 dl blandade nötter ca 120g (hasselnötter, mandel & pinjenötter)
    • 1 nypa flingsalt

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten 100g
    • 1 dl strösocker 90g

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen direkt i bunken till din assisten och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom. Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Arbetar du degen ordentligt så slipper du använda mer mjöl till utbaket av bullarna. Låt degen få vila i ca 15 minuter, alltså ingen jästid nu. Vispa ihop fyllningen under tiden degen arbetar.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk minst 2 timmar.
    • Sätt ugnen på 225g grader varmluft. Koka upp socker och vatten till en sockerlag, ställ åt sidan.
    • Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud någon minut. Tillsätt flingsalt, hackade nötter och rör om.
    • Tryck till med tummen mitt i bullen och klicka på tosca, grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna. NJUT för dom här är goda!

    Kommentera