Sesamkola med citron.. SESAMKOLA! Den skojar man inte bort, så god att jag blev tårögd och sträckte mig efter en ny bit på direkten. Tar stora bett för att fylla hela munnen av denna ljuvliga kola. Jäklar vad god den är! Orkar inte ens gå in på hur perfekt konsistensen är..
Den här kolan är enkel att göra, jag slänger i stort sett ner allt i en kastrull och kokar upp till 124 grader, öser i rostade sesamfrön och vips så är den klar. Easy peasy! Ge kolan tiden att få koka ihop sig långsamt, inte stressa detta momentet. Konsistensen och smaken blir perfekt då.
När jag rostar nötter eller frön gör jag alltid det i ugnen och jag gör minst dubbel sats mot vad receptet säger. Perfekt att bara slänga på gröten, glassen eller filen. Rostar jag dom i pannan blir det alltid ojämnt eller lite bränt.
Du kan absolut skära kolan i mindre bitar, jag kommer dela det här snart hur du kan tvista till det lite. Ett hett tips är att tillsätta lite ingefära, lovar dig att det skulle passa in sjukt bra! Här har du en annan favoritkola med lakrits och lavendel!
Sesamkola med citron
Ingredienser
Sesamkola
- 150 g smör
- 3 dl vispgrädde 300g
- 4 dl strösocker 360g
- 2 dl sirap 280
- 2 rejäla nypor salt
- 1 dl rostade sesamfrön ca 50g (+ lite vatten, ca 2 tsk)
- 1 st citron endast rivet skal
Garnering
- Rostade sesamfrön
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, häll ut sesamfrön och lite vatten, blanda runt och grädda i några minuter (ca 4 – 5) tills dom fått fin gyllenbrun färg.
- Klä en brödform med bakplåtspapper.
- Lägg alla ingredienser utom sesamfrön och citronzest i en stor kastrull och låt koka upp, rör om hela tiden med en värmetålig slickepott. Sjud på medelvärme tills kolan är uppe i 124 grader, rör om då och då, inte stressa detta utan låt det ta sin tid. Du kan också göra kultestet om du inte har en termometer. När kolan kokat klart rör du ner sesamfrön och citronzest.
- Häll över kolan i formen och strö över lite mer sesamfrön.
- Låt kolan stå i rumstemperatur och stelna över natten. Skär upp kolan med en riktigt vass kniv, för perfekta snitt kan du värma kniven innan under rinnande varmt vatten. Såklart behöver du torka av kniven innan du skär den.