Bullar

Kanelbullar!

Snurrade saftiga kanelbullar, fullproppade med smörig kanelfyllning. Självklart med en extra nypa salt i. Ni missar nog knappast kanelbullens dag 4e oktober va? Känns som årets dag för fika, alla går mer eller mindre runt med en bulle denna dag. Härligt och gott! Bullar som får jäsa långsamt blir saftigare och lättare att baka ut, jag jäste degen i kylen över natten.

Visst är det något speciellt med nybakade bullar? Ett glas kall mjölk känns givet, inget jag dricker så mycket annars men bullen känns naken utan. Och naken bulle undviker jag gärna!

Pärlsocker på kanelbullar är ett måste!

Jag gör alltid flera sorters bullar när jag ändå bakar, så missa inte dessa pistagebullar med Tosca, otroligt goda! https://saltsomsocker.se/smoriga-snurriga-bullar-med-pistage-mandeltosca/

kanelbullar, snipplängd 🙂 och pistage bullar

Ingredienser

Kalljäst vetedeg

  • 5 dl mjök 3% 500g
  • 50 g jäst EKO
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 3 tsk mortlad kardemumma 10g
  • Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl muscovadosocker 80g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 1/2 dl mald kanel
  • 1 nypa flingsalt

Sockerlag till pensling

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken eller täck med jäslock och ställ i kylen över natten. (Om du haft ljummen mjölk så jäs i 30 minuter eller till dubbel storlek. Nu är det perfekt att ställa fram smöret till fyllningen över natten i rumstemperatur.
  • Vispa ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
  • Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i.
  • Skär remsor, ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, tryck till i mitten av bullen med tummen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper.
    Koka upp socker och vatten till sockerlagen. Ställ åt sidan.
  • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

Kommentera