Ankarsrum,  Mjuka kakor,  Tårtor

Äppeltårta med mascarponekräm och rostade hasselnötter

Här har ni hösttårtan deluxe! Fullproppad med kanel och äpplen, en smakkombination jag aldrig tröttnar på. Kanel funkar året runt men det är något extra när hösten kommer, jag vill dra över kanel på det mesta då. Jag har en förkärlek till mascarpone om man drar i lite syra, annars blir det för sött! Tårtan tog jag fram i samarbete med Ankarsrum. Jag har såklart en svart assistent, men det finns många fina färger att välja emellan. Se här https://www.ankarsrum.com/se/produkt-kategori/vara-farger/

Gör en hög liten tårta eller en stor kaka, bara minska mängden äpplen om du gör en kaka. Jag har ”bröat” formarna med strösocker då jag gillar hur kakan blir krispig på ytan. Annars använder jag för det mesta jag mandelmjöl men gör jag en chokladkaka så tar jag kakao. Ett litet sidospår i hur jag bröar på denna ganska grå och kyliga måndag.

Så länge solen skiner, eller snarare så länge det inte regnar så älskar jag hösten. Att få skrota runt i stora stickade tröjor och sippa på varma dricker i tid och otid är fasen livet alltså! Jag gör alltid några muffins om det finns lite smet att sno åt sig.

Ingredienser

Äppelkaka

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • ½ dl mjölk
  • 2 msk smör till formarna
  • ½ dl strösocker till formarna

Fyllning, kaka

  • 5 st röda äpplen helst syrliga
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma

Topping

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgräddde
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 st citron, saften

Garnering

  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 3 msk lönnsirap

Instruktioner

Gör så här!

  • Skiva tunna äppleskivor med skalet på, lägg i en bunke och strö över socker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Blanda runt och ställ åt sidan, låt äpplena marineras en stund.
  • Smöra och bröa tre små springformar (ca 15cm) eller en stor med socker. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör med socker till det är riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop. Blanda mjöl med bakpulvret och alla kryddor i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll i mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  • Fördela smeten i formarna och tryck ner äppleskivorna i valfritt mönster. Strö över hackade hasselnötter och grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt bottnarna svalna innan montering.
  • Vispa ihop alla ingredienser till mascarponekrämen, konsistensen skall vara krämig snarare än för fast. Smaka av med citronsaft, kanske gillar du mer syrlig frosting än söt?
  • Lägg en botten på ett fat och bred ut 1/3 av mascarponekrämen, strö över hasselnötter och lite lönnsirap. Upprepa med resterande bottnar, ge lite mer krut på toppen av tårtan med mer hasselnötter och häll på extra lönnsirap och garnera med färska blommor eller oxalis.

Tips!

  • Tårtan funkar lika bra som en liten hög tårta som en stor kaka med frosting. Gör du tårtan så är det bra om bottnarna inte blir för höga. Har du inte rumsvarmt smör så ta
    fram din osthyvel och hyvla skivor av smöret på en tallrik. Då har du rumsvarmt
    smör på 5 minuter.

Kommentera