Skiva tunna äppleskivor med skalet på, lägg i en bunke och strö över socker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Blanda runt och ställ åt sidan, låt äpplena marineras en stund.
Smöra och bröa tre små springformar (ca 15cm) eller en stor med socker. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Vispa rumsvarmt smör med socker till det är riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop. Blanda mjöl med bakpulvret och alla kryddor i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll i mjölken och rör ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och tryck ner äppleskivorna i valfritt mönster. Strö över hackade hasselnötter och grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt bottnarna svalna innan montering.
Vispa ihop alla ingredienser till mascarponekrämen, konsistensen skall vara krämig snarare än för fast. Smaka av med citronsaft, kanske gillar du mer syrlig frosting än söt?
Lägg en botten på ett fat och bred ut 1/3 av mascarponekrämen, strö över hasselnötter och lite lönnsirap. Upprepa med resterande bottnar, ge lite mer krut på toppen av tårtan med mer hasselnötter och häll på extra lönnsirap och garnera med färska blommor eller oxalis.