Skriv ut

Ingredienser

Äppelkaka

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • ½ dl mjölk
  • 2 msk smör till formarna
  • ½ dl strösocker till formarna

Fyllning, kaka

  • 5 st röda äpplen helst syrliga
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma

Topping

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgräddde
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 st citron, saften

Garnering

  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 3 msk lönnsirap

Instruktioner

Gör så här!

  • Skiva tunna äppleskivor med skalet på, lägg i en bunke och strö över socker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Blanda runt och ställ åt sidan, låt äpplena marineras en stund.
  • Smöra och bröa tre små springformar (ca 15cm) eller en stor med socker. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör med socker till det är riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop. Blanda mjöl med bakpulvret och alla kryddor i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll i mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  • Fördela smeten i formarna och tryck ner äppleskivorna i valfritt mönster. Strö över hackade hasselnötter och grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt bottnarna svalna innan montering.
  • Vispa ihop alla ingredienser till mascarponekrämen, konsistensen skall vara krämig snarare än för fast. Smaka av med citronsaft, kanske gillar du mer syrlig frosting än söt?
  • Lägg en botten på ett fat och bred ut 1/3 av mascarponekrämen, strö över hasselnötter och lite lönnsirap. Upprepa med resterande bottnar, ge lite mer krut på toppen av tårtan med mer hasselnötter och häll på extra lönnsirap och garnera med färska blommor eller oxalis.

Tips!

  • Tårtan funkar lika bra som en liten hög tårta som en stor kaka med frosting. Gör du tårtan så är det bra om bottnarna inte blir för höga. Har du inte rumsvarmt smör så ta
    fram din osthyvel och hyvla skivor av smöret på en tallrik. Då har du rumsvarmt
    smör på 5 minuter.