Bullar

Smöriga snurriga bullar med pistage & mandeltosca!

0 röster

Oj oj oj vilka bullar detta blev! Smöriga så det riktigt frasar när man tar en tugga. Och sen pistagetosca med en nypa salt och lite citron. Den ultimata bullen! Jag testade att baka med en kalljäst deg som fick stå i kylen över natten. Degen blev verkligen så mycket bättre, lättare att baka ut och jag upplevde att det inte behövs lika mycket mjöl. Alltså saftigare bullar!

Smöriga snurriga bullar med pistage & mandeltosca!

Ser ni hur saftiga dom ser ut? Visst skall bullar ätas med ett stort glas kall mjölk till!? Jag älskar det! Helt omöjligt att bara ta en då och framför allt helt meningslöst..

Smöriga bullar med pistage & mandeltosca!

En av dom godaste bullar jag gjort och ätit! Rikligt med smör och mycket smak. Att det är Tosca på kan ju bara höja allt till en ny nivå!
Måltid Fika
Portioner 25 st

Ingredienser

Kalljäst deg:

  • 5 dl mjölk, 3% 500g
  • 25 g jäst (50g vid jäsning direkt)
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 tsk salt 5g
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • ca 13 dl vetemjöl ca 780-800g
  • 1 st ägg
  • 150 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 3 msk kanel 30g
  • 1 nypa flingsalt

Tosca:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 3 msk ljus sirap 60g
  • 2 msk vetemjöl 18g
  • 2 msk mjölk 30g
  • 75 g madelspån
  • 1/2 dl hackade pistagenötter ca 30g
  • 1 nypa salt
  • 1/2 st rivet skal från halv citron

Sockerlag till pensling:

  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl vatten 100g

Instruktioner

  • Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. 
    Arbeta degen med maskin i ca 10-15 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken eller täck med jäslock och ställ i kylen över natten. (Om du haft i ljummen mjölk så jäs i 30 minuter eller till dubbel storlek, använd då 50g jäst) 
    Det är perfekt att ställa fram smöret till fyllningen över natten i rumstemperatur. 
  • Vispa ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet. 
  • Dagen efter: Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. 
    Skär remsor ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, tryck till i mitten av bullen med tummen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. 
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och koka upp socker och vatten till sockerlagen. Ställ åt sidan. 
  • Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud några minuter. Tillsätt rivet citronskal, flingsalt, mandelspån och hackade pistagenötter.  
  • Tryck till igen mitt i bullen och klicka på tosca, grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg dom på ett galler och låt svalna. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Gabriella
Gabriella
5 år sedan

Inget smör i degen?

Linn Utbult
Reply to  Gabriella
5 år sedan

vilken tur du såg det, uppdaterat. 150g rumsvarmt smör. ha det bäst!

Veronica Ahlqvist
Veronica Ahlqvist
5 år sedan

De 150 g smör som ska vara i degen står listat under fyllningsingredienserna…. ?

Linn Utbult
Reply to  Veronica Ahlqvist
5 år sedan

Tack! Fixat! Tur jag har världens bästa följare!
/Linn

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x