Bullar

Citrusbullar med kokostosca

Jag gick på landet och klurade på bullar, så löjligt sugen men ville göra någon ny sort. Så jag landade i citrusbullar med lime, citron och kokostosca. Och om det blev gott? Svar ja! Saftiga, fluffiga, lite syrliga med Toscan.. kan väl inte bli annat än succé va?

Barnen är alltid lite skeptiska till just Tosca, vilket är helt sjukt men då blir det mer bullar till oss. Kan vara så att jag även gjorde några nutellabullar för att göra dom nöjda. Kan vara så.. Några bullar fick bara pärlsocker på och dom blev magiskt goda dom med.

Jag brukar göra en redigt stor deg och sen bakar jag oftast flera sorter när jag ändå är igång.

Några små med, som fick åka med till holmarna.

Ingredienser

Citrusbullar med kokostosca

    Bulldeg:

    • 5 dl mjök 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 tsk salt
    • 3 tsk mortlad kardemumma
    • Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
    • 150 g rumsvarmt smör
    • 1 ägg

    Fyllning:

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 50 g mandelmassa
    • ½ dl kokosflingor
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 tsk vaniljsocker 10g
    • Rivet skal från 1 citron & 1 lime
    • Saften från ½ citron & ½ lime
    • 1 nypa flingsalt

    Tosca:

    • 100 g smör
    • 1 dl strösocker
    • 3 msk ljus sirap
    • 2 msk vetemjöl
    • 2 msk mjölk
    • 30 g mandelspån
    • 60 g kokosflingor
    • 1 nypa flingsalt
    • Rivet skal från ½ citron & 1 lime

    Sockerlag till pensling:

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Instruktioner

    Deg:

    • Smula jästen och häll på rumstempererad mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken och låt jäsa till dubbel storlek.
    • Vispa ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i.
    • Skär remsor, ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, tryck till i mitten av bullen med tummen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och koka upp socker och vatten till sockerlagen. Ställ lagen åt sidan.
    • Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud några minuter. Tillsätt rivet citron & limeskal, flingsalt, mandelspån och kokos.
    • Tryck till igen mitt i bullen och klicka på rejält med kokostosca, grädda ca 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Strö över kokosflingor eller pärlsocker nu om du vill ha det! Lägg dom på ett galler och låt svalna. NJUT för dom är så goda!

    Kommentera