Bullar, Påsk

Citron & limebullar med kokostosca.

0 röster

Citron & limebullar med kokostosca är en bulle jag bakat MÅNGA många gånger och jag kommer baka den många gånger till. Syrlig, smörig och ja det är tosca på. Tosca alltså, livets bästa uppfinning. Jag ÄLSKAR verkligen tosca, vill ha det på allt! Eller ja på alla bakverk då..

Jag bakade dessa bullar första gången när vi var på landet för några år sedan, minns att det var typ 40 grader i det lilla lilla köket. jag har ingen köksassistent där heller så jag knådade för hand. Egentligen är det perfekt förhållande med ett varmt kök men herregud vad svettigt det var! Louise, Ludde och Elina kom på besök och bullarna tog slut i ett nafs! Älskar att bjuda på bullar och se hur gästerna suktar efter att ta en till, alla skall ha minst en bulle annars kan det kvitta. Bullar är bäst!

Som vanligt jäser jag bara degen en gång, alltså jag bakar ut bullar direkt efter degen knådats, degen är lättare att jobba med och momenten blir färre. Jag är allt lite lat, eller snarare gillar jag genvägar så kommer nog aldrig göra på något annat sätt?! Det är citron och lime i fyllningen och i toscan så det är en syrlig bulle. Bullarna penslas direkt efter gräddning med sockerlag, dels för att hålla inne fukten, om den hinner ”smita” ut så blir bullarna torrare och det vägrar jag. Sen är det så vackert med glansiga bullar, eller hur?

Citron & limebullar med kokostosca. ca 40 bullar

Ingredienser

Citron & limebullar med kokostosca

    Bulldeg:

    • 5 dl kall mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 dl strösocker 90g
    • 2 tsk mortlad kardemumma
    • Ca 13 dl vetemjöl ca 780g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 st ägg
    • 1 tsk salt

    Fyllning:

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 50 g mandelmassa
    • 1/2 dl kokosflingor
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 tsk vaniljsocker 10g
    • 1 msk vetemjöl
    • Rivet skal från 1 citron & 1 lime
    • Saften från ½ citron & ½ lime
    • 1 nypa flingsalt

    Tosca:

    • 100 g smör
    • 1 dl strösocker
    • 3 msk ljus sirap
    • 2 msk vetemjöl
    • 2 msk mjölk
    • 2 dl mandelspån 60g
    • 2 dl kokosflingor 70g
    • 1 nypa flingsalt
    • Rivet skal från 1 citron & 1 lime

    Sockerlag till pensling:

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Instruktioner

    Deg:

    • Smula jästen och häll på kall mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt socker, kardemumma, smör, ägg och hälften av mjölet. Kör degen i assistent i 5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och salt. Arbeta degen i minst 5 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken och låt degen vila medans du gör fyllningen.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet, inte vispa.
    • Häll ut degen på ett bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lite lätt över så du får en jämn deg att skära remsor i.
    • Skär remsor, ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, tryck till i mitten av bullen med tummen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 – 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och koka upp socker och vatten till sockerlagen. Ställ lagen åt sidan.
    • Smält smöret till toscan i en kastrull och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk, rör ihop, låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda några minuter tills krämen tjocknat lite. Tillsätt rivet citron & limeskal, flingsalt, mandelspån och kokos.
    • Tryck till igen mitt i bullen och klicka på rejält med kokostosca, grädda i ca 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna svalna på ett galler. Servera och njut!

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x