Bröd,  Frukost,  Mellanmål

Scones med mandel, tranbär & kardemumma

Jag köpte en scones på Espresso House härom dagen med just tranbär och mandel i. Den var på tok för söt och svampig i konsistensen, så det vara bara att sätta igång och göra en bättre själv. Jag hade rumsvarmt smör och blandade ner i degen, jag har alltid hört att det är absolut förbjudet. Kylskåpskallt i små kuber skall det vara. MEN det blev superbra och gick fortare att göra än vad som borde vara rimligt.

Jag klickade sen ut varje scones med Camilla Hamids glasskopa, perfekt att slippa klet och alla blir såklart lika stora.

Blåbärsylt är en favorit till just scones, men helt ärligt var det dom enda bären jag hade i frysen. Jag drog i lite vinäger för att bryta mot det söta. Se recept på det längre ner i inlägget.

Ingredienser

Scones med mandel, tranbär & kardemumma

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3 nypor salt
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl mandelspån eller hackad mandel
  • 1 dl tranbär är de torra så blötlägg i vatten en stund
  • mandelspån att strö över

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke med mandel, tranbär och kardemumma. Tillsätt smör och mjölk och blanda ihop med händerna tills smeten precis gått ihop, den skall vara kladdig. Klicka ut 6 stora eller 9 små scones på en bakplåt med bakplåtspapper, strö över lite mandelspån. Grädda i ca 10-12 minuter. Servera med smör, marmelad och en skiva ost. Självklart med en kopp te till.

Tips!

  • Har du en glasskopa (mosskopa) så är den perfekt att skopa ut sconesen på plåten med för att slippa kladd och då blir de lika stora.
Antal/Portioner 1 burk

Ingredienser

Blåbärsmarmelad

  • 250 g frysta blåbär
  • 1 ¼ dl Syltsocker
  • ½ msk vitvinsvinäger eller citronjuice

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka upp blåbär och syltsocker i en kastrull, smaksätt med vinäger. Låt koka försiktigt i ca 5 minuter. Skumma om det behövs och häll sen upp i en ren glasburk. Förvara i kylen.

Kommentera