Bröd,  Frukost,  Mellanmål

små engelska scones med kardemumma

Spröda små scones till frukost är ju så gott! Dessa smaksatta med massor av kardemumma, dom påminner om de där så kardemumma skorporna jag åt som barn ihop med en kopp te. Så gott!

Vi har en ny rutin här hemma, vilket är så mysigt! På kvällarna gör vi en rejäl kanna med te och dricker ihop hela familjen med ett gäng mackor eller annan kvällsmat. Tiden efter skola och jobb är så stressat, läxor, kompisar, tjat och matlagning. Så en lugn stund innan läggdags för barnen känns otroligt värdefull och viktig. Just nu är det blåbärs te som gäller för barnen. När jag var liten älskade jag kvällsmat med te, bästa som fanns och det stämmer än idag.

Den fina kannan har jag köpt i en liten mysig pop-up butik på södra larmgatan här i Göteborg, den är från märket Littlephant. Butiken heter bang mini och jag tror tyvärr att den bara finns kvar september ut, så skynda dit om ni vill ha lite fina grejer till barnen eller köket.

Total tid 30 minuter
Antal/Portioner 12 st

Ingredienser

Scones

  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1 1/2 tsk bakpulver 8g
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1-2 tsk mortlad kardemumma
  • 1 1/2 dl vispgrädde 150g
  • 1 msk vispgrädde till att pensla med

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft, och klä en plåt med bakplåtspapper. 
  • Blanda ihop allt utan grädden i en bunke, nyp ihop med fingrarna tills du har en jämn smulighet. 
  • Tillsätt grädden och blanda snabbt ihop till en deg
  • Lägg degen på bänken och platta till ca 2 cm tjock, stansa ut rundlar med hjälp av en stansring eller ett glas. 
  • Lägg dom på plåten och penlsa med vispgrädde, grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter beroende på storlek. Låt svalna men servera ljumna för bäst smak.
  • Pudra över florsocker och servera med färskost och en god sylt. 

Kommentera