Bröd

Kalljästa pumpafrallor.

0 röster

Kalljästa pumpafrallor är den fluffigaste frallan med frasig yta. Sötma, sälta ja den har allt! Visst älskar vi när man bara behöver röra ihop en deg, ställa in i kylen över natten. Baka av till frukost, eller snarare min sambo bakar av… jag rör ihop degen och håller tummarna för sovmorgon.

Servera med hummus så har du en god lunch på 1 minut.

Riven pumpa i degen var genialiskt, den får en sötma fast med en väldigt härlig smak. Jag har bakat med morot i bröd tidigare vilket är väldigt gott men den här blir mer smakrik med pumpan. Jag kommer baka dom här många gånger, mannen och barnen älskade dom. Såklart pillade barnen bort alla frön, men ja det gjorde jag med som barn.

Frallorna blir saftiga och smak ljuvligt när dom fått jäsa lång tid utan så mycket jäst. Det blir alltid bättre deg med mindre jäst, så planera in baket bara så blir det så mycket enklare och du sparar tid.

Kalljästa pumpafrallor

Ingredienser

Kalljästa pumpafrallor

  • Ca 15 frallor

Deg

  • 12 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl linfrön
  • 1 msk Flingsalt
  • 3 dl riven pumpa butternut
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • Ca 9 dl vetemjöl 550g
  • Ca 2 ½ dl rågsikt 150g

Garnering

  • Olivolja
  • Pumpafrön
  • Flingsalt
  • Linfrön

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör tills jästen lösts upp. Skala och riv pumpan på det grövsta. Tillsätt alla ingredienser (men ta inte allt mjöl direkt) och rör om med slickepott tills du har en jämn men kletig deg. Om den är rinnig snarare än kletig så tillsätt lite mer mjöl. Plasta bunken eller lägg en bakduk över och låt jäsa i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft, klä två plåtar med bakplåtspapper. Häll ut degen på en mjölad köksbänk och dela i ca 15 degbitar. Antingen så ”föser” du över en och en utan att forma dom eller så rullar du frallor i kupad hand. Jag föredrar att inte forma alls, då behåller dom sin luftighet. Pensla med lite olivolja, strö över frön och flingsalt. Öppna ugnsluckan, släng in några isbitar och grädda frallorna i ca 15 – 20 minuter. Kolla botten på frallan så den har fått fin färg, då är dom klara.
  • Isbitarna ger en krispigare yta, så det går att utesluta såklart!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x