Bröd

Saftiga mannagrynsbröd med havre och råg.

0 röster

Mannagrynsbröd är något jag länge velat testa, men så blev jag påmind av en kund som bakar det på ett bageri på Resö. Där är mannagrynsfrallan helig och går inte att ta bort från menyn. Öborna kan skatta sig lyckliga för det är ju så gott!

Okej jag tänkte baka ljusa frallor utan grovt mjöl, men alltså det som inte får hända hände. Mjölet tog slut… det skall inte kunna ske. Köper alltid extra mjöl för att ha lite extra paket. Så jag gick igenom skafferiet och hittade ett rågmjöl, helt ärligt så var jag skit irriterad och sur för ville ha ljusa frallor. Men alltså det blev ju så gott med lite råg, ja jag festade även till det med lite havregryn. Fluffiga men samtidigt matigare och så goda, man håller sig mätt ett tag det kan jag lova!

Närbild på en fralla med mycket skivad ost, kalkon och skivat rött äpple.

En nybakad fralla med mycket smör är allt jag behöver, men här blev det även kalkon, prästost och äppelskivor.

Saftiga mannagrynsbröd med havre och råg.

Ingredienser

Mannagrynsbröd med havre och råg.

  • Ca 24 frallor

Deg:

  • 2 msk mannagryn
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten eller mjölk om du föredrar det
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Ca 10 dl vetemjöl
  • Ca 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 dl havregryn

Äggvisp till pensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka försiktigt upp en gröt på mannagryn och mjölk i en kastrull, när den tjocknat tillsätt honungen och rör om, ställ åt sidan för att svalna. Smula ner jäst i bunken till assistenten, häll på vatten, smör, nästan allt vetemjöl och rågmjöl. Kör degen i assistent några minuter. Tillsätt mannagrynsgröten, salt och havregryn, kör ca 5 minuter till. Avväg om du behöver mer mjöl, den skall vara lite klibbig men inte lös.
  • Forma bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jag brukar ta en mosklämma/glasskopa och skeda ut på plåten. Knåda alltså inte degen alls. Låt jäsa i ca 2 timmar under bakduk tills bullarna jäst till ca dubbel storlek.
  • Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Vispa ihop ägg, mjölk och salt lite lätt och pensla bullarna, strö över lite mannagryn. Skjuts in i ugnen och grädda i ca 8-10 minuter tills dom fått lite färg både på toppen och bottnen.
  • Här åt jag den med mycket smör, prästost, kalkon och äpple, så god kombo.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x