Mat, Tårtor

Lyxig pannkakstårta med brynt smör, färska bär och kola.

0 röster

Pannkakstårta med brynt smör, färska bär och dulche de leche får sätta tonen för den här helgen. Njutet av första tuggan finner jag inga ord för. Min man åt upp nästan halva tårtan, så han var mest nöjd helt klart.

Brynt smör kan jag omöjligt tröttna på, så svårt att bara smälta smöret utan att bryna det när jag väl har börjat.

Jag vet inte hur du hade det när du var liten men jag kan inte minnas att jag ätit pannkakstårta som barn? Kanske någon gång men inget som gett avtryck i alla fall. Däremot stekte jag enormt mycket pannkakor som barn, jag har ju fyra bröder och alla lika glada i mat som jag själv. Så minst 6 ägg, alltså smet på drygt 1L mjölk. Och det tog alltid slut, jag åt endast vid spisen och langade samtidigt ut pannkakor på brorsornas tallrikar i mega fart. Två eller tre stekpannor gick varma så gick det ganska fort, men om någon skulle fråga mig om jag kan steka plättar är svaret blankt NEJ! Värsta jag vet. Hemskt när dom fastnar och temperaturen spelar ett spratt!

Det kommer bli många pannkakstårtor i sommar och ja jag kommer bryna smöret även då. Färska bär, dulche, grädde och sylt är självskrivet.

Pannkakstårta med brynt smör, färska bär och dulche

Ingredienser

Pannkakstårta med brynt smör, färska bär och dulche.

  Pannkakor med brynt smör, ca 14-18 st.

  • 75 g brynt smör
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk salt

  Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • ½ burk dulche de leche
  • 1-2 dl hallonsylt gärna sylt i flaska.
  • Färska bär

  Instruktioner

  Gör så här!

  • Bryn smöret på medelhög temperatur i en kastrull, ställ åt sidan. Vispa upp äggen lite lätt och tillsätt hälften av mjölken och allt mjöl, vispa ihop tills du har en klumpfri smet. Tillsätt socker, salt, brynt smör och resten av mjölken, vispa ihop. Låt smeten vila en liten stund.
  • Stek pannkakorna i smör, stek dom lite tjockare än normalt, tårtan blir då mer stabil och det blir tydligare lager emellan. Min stekpanna är 22cm i diameter.
  • Montering
  • Vispa grädden till lättvispad, häll ner dulche i en spritspåse om du har. Skiva bären. Lägg en pannkaka på ett fat, dra på med sylt, lägg på en pannkaka och spritsa några cirklar med dulche, nästa tar du grädde, sylt och bär på. Upprepa tills du har en hög pannkakstårta, garnera med ett lager grädde sen spritsar du på dulche, klickar på lite sylt och avslutar med färska bär och färska blommor. Servera och njut!

  Tips!

  • Du kan montera tårtan några timmar innan och spara garneringen tills den skall serveras.

  Författare: Linn Utbult

  Prenumerera
  Notis om
  guest

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x