Mat

Halloumi med fräsch sommarsallad och basilikamajonnäs

Reklam för Hermansson & Co.

Jag måste tipsa er om ett fruktigt och smakrikt rött portugisiskt boxvin. LOIOS är en vinbox från den prisbelönte vinmakaren João Portugal Ramos. Ett vin som passar lika bra till grillat som till en fräsch sallad. Sältan i halloumin gifter sin fint med LOIOS i glaset. Du kan läsa mer om vinet här hos grapevine.se

https://www.systembolaget.se/produkt/vin/loios-252108/

Och kan vi snacka lite om salladen? Okej jag skulle grillat halloumin men molnen hopade sig, regnet hängde i luften och det var så där kvalmigt ni vet, så jag fegade ur. Om det kom något regn? Svar nej! Men jag drog halloumin i grillpannan istället och stekte i mycket olja så den får sådär perfekt yta. Men nästa gång blir det grillat, får väl dra fram parasollet om regnet kommer.

Det är ju ingen nyhet att jag gillar att kombinera sött och salt direkt, så kombon halloumi och nektarin kan väl knappast förvåna. Men alltså jag tröttnar aldrig på den här typen av sallad, matig, somrig och den funkar till både lunch och middag. Ett glas rött till känns helt perfekt. Basilikamajonnäsen är jobbigt god, svårt att inte dra på ännu mer. Men det är ju inget problem alls egentligen, bara att dra på mer och njuta!

Du hittar LOIOS på Systembolaget och skulle ditt bolag inte ha det inne ja men då gör du som jag och beställer det på artikelnummer: 2521, pris 219kr.

Ingredienser

Halloumi med sommarsallad och basilikamajonnäs

  • 4 port

Halloumisallad

  • Olivolja att steka i
  • 2 pkt halloumi à 200g
  • 1 lite squash
  • 1 påse machesallad 65g
  • 1 litet isbergssalladshuvud
  • 1 rödlök
  • 1 ask cocktailtomater
  • 2 nektariner
  • 2 dl gröna urkärnade oliver
  • 150 g avrunna kidneybönor
  • 1 litet granatäpple urkärnat

Basilikamajonnäs

  • 2 ägg
  • 3 – 3 ½ dl neutral olja rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 kruka färsk basilika
  • Flingsalt och svartpeppar efter smak snåla inte

Instruktioner

Gör så här!

  • Mixa ihop majonnäsen med stavmixer, börja med lite olja i taget över äggen och mixa hela tiden. Öka sedan mängden olja och tillsätt resten av ingredienserna fortsätt mixa. Smaka av med vinäger och salt. Fyll en spritspåse med majonnäsen.
  • Skölj och bryt isär mindre bitar av isbergssallad. Strö ut rikligt med isbergssallad och machesallad på ett stort fat. Skiva tomater, nektariner, rödlök och dela oliverna. Fördela ut över salladen. Strö över granatäpplekärnor och kidneybönor.
  • Hyvla remsor av squash med en osthyvel, dra med hyveln på längden. Stek squashen en kort stund på båda sidor i olja, salta och peppra. Skär halloumin i bitar och stek i rikligt med olja tills dom fått fin färg. lägg på halloumi och squash på fatet. Spritsa ut majonnäs lite överallt, den vill du ha mycket av jag lovar. Garnera med färsk basilika. Servera ett gott glas rött till så är ni hemma!

Kommentera