Påsk, Mat

Het krämig räkpasta med vitlök!

0 röster
Närbild på bred pasta med räkor.
Visst vill man bara ta en stor portion av denna guffiga pasta?

Het räkpasta är väl ändå den ultimata pastan, du vet den där pastan som känns lite lyxig med vitt vin i såsen men som du svänger ihop på ett kick. Glöm nu inte att räkorna skall i precis innan servering för att undvika att dom blir sega eller torra. Citron och salt är inget du skall fega med till denna pastan, så gott när syran får jobba lite med sältan!

Du kan ju såklart ta vilken pasta du har hemma men jag gillar just pappardelle till en krämig pasta, det känns lite lyxigare. Vitt vin i såsen och ett glas torrt till räkpasta är ju aldrig fel. Och självklart är det kanongott med färska räkor men orka skala.. nä. Jag har ett kanonrecept på egen pastadeg om du har tid att laga det så bara kör! Så gott med hemmagjord pasta.

Het krämig räkpasta funkar alla dagar i veckan.

Het krämig räkpasta med vitlök!

Ingredienser

Krämig räkpasta med chili.

  • 4 port

Ingredienser

  • Papardelle eller valfri pasta
  • 3 st scharlottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor eller 1/2-1st solo-vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 burk handskalade räkor i lag ca 280g avrunna
  • 2-3 dl pastavatten
  • 1 citron
  • 1 dl riven parmesanost eller annan hårdost
  • 1 näve hackad persilja
  • Flingsalt miniflingor från Falksalt
  • Svartpeppar efter smak
  • 1-2 tsk Chiliflakes

Garnering

  • Riven parmesanost
  • Hackad persilja

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka pasta i saltat vatten enligt anvisning på paketet, tänk på att spara lite pastavatten till såsen.
  • Finhacka lök och vitlök, fräs i en stekpanna med olivolja tills löken är mjuk och glansig.
    Salta, peppra och dra på chiliflakes, häll på vinet och låt reducera till ca hälften. Tillsätt grädde och låt puttra i ca 3 minuter, häll på riven ost och pastavatten.
    Låt puttra igen tills såsen tjocknat lite, smaka av med citronjuice och salt, tillsätt räkorna. Häll ner pastan i såsen, vänd in pastan ordentligt.
    Dra på rikligt med hackad persilja, parmesanost och strö över lite extra flingsalt, servera direkt och njut!
Prenumerera
Notis om
guest
10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
1 år sedan

Provade det igår och det var supergott! 🙂 Kommer göra det igen när vi har familjen på besök. En ny favorit!

Linn Utbult
Linn Utbult
Reply to  Marie
1 år sedan

Men vad fint att höra! Så gott”
/Linn

Gabriel
Gabriel
Reply to  Marie
10 månader sedan

Underbart gott recept, fick en amatör som mig att få till ett proffsigt resultat som uppskattades på sällan skådad barnfri date night med frugan. Nu blir det 10 år till med kärlek tack vare denna rätt 😁😍

Linn Utbult
Linn Utbult
Reply to  Gabriel
10 månader sedan

haha helt underbart! Heja!

Susanna
Susanna
1 år sedan

Hela familjen åt! 2 portioner var till barnen. Ena ongen är superkräsen så bästa betyget på detta!

Linn Utbult
Linn Utbult
Reply to  Susanna
1 år sedan

Det här gör mig SÅ glad!

Leyla
Leyla
11 månader sedan

Halloj,
Nu har ditt inlägg några månader på nacken men vill ändå skriva och säga MUMS. Jag dubblerade ditt recept eftersom min man och jag älskar allt såsigt och det var såå gott. Tack! 10 av 10!!!

Linn Utbult
Linn Utbult
Reply to  Leyla
10 månader sedan

Nu blir jag riktigt glad! Tack!

Johan Wiggins
Johan Wiggins
10 månader sedan

Jag gjorde denna idag och fick MVG av familjen

Linn Utbult
Linn Utbult
Reply to  Johan Wiggins
10 månader sedan

Men vad glad jag blir. Det kommer fler snart! /Linn

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x