Choklad,  Mjuka kakor,  Vardag

Banankaka med choklad och krämig frosting

närbild på en sked med banankaka och frosting.

Banankaka med mycket choklad och krämig frosting är en riktigt maffig kaka som du kommer älska om du är en chokladperson som jag. Så god och enkel att baka! Och visst är det ganska ofta så att det ligger bruna tråkiga bananer som ingen vill äta upp i fruktskålen? Alla i familjen tyckte verkligen om den här och det kan vara lite tveksamheter annars när jag bakar med banan men inte denna kakan. Den tog slut lite väl fort tyvärr.

bild framifrån på en choklad och banankaka med frosting på toppen.

Frosting är väl aldrig fel? Eller jo när den är för sötsliskig och med för mycket smör i som inte vispas ihop tillräckligt. Då är det inte gott ens lite grann om jag skall vara helt ärlig. Men den här frostingen är min favorit och den enklaste att vispa ihop så den blir helt slät. Jag smaksätter med mycket citron, älskar syra ihop med choklad.

bild ovanifrån på en kaka med vit frosting och chokladknappar.
krämig len frosting gör hela kakan komplett.

Jag har alltid älskat bakverk med banan. Och ihop med choklad och krämig frosting finns det inget att klaga på.

Ingredienser

Banankaka med choklad och krämig frosting

    Banankaka

    • 1 dl strösocker
    • 1 ½ dl brun farin strö
    • 125 g rumsvarmt smör
    • 3 små ägg eller 2 stora
    • 3 mogna bananer 4 st om dom är små
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 2 tsk bakpulver
    • 100 g mörk choklad smält
    • 150 g mörk choklad hackad

    Frosting

    • 100 g naturell färskost
    • 1 ½ dl vispgrädde
    • ½ dl florsocker
    • ½ citron endast saften

    Garnering

    • Chokladknappar hackad choklad funkar fint det med

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smöra och bröa en brödform med brun farin eller strösocker, sätt ugnen på 160 grader varmluft. Vispa smör, strösocker och brun farin med elvisp tills det blir fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad och vispa ner i smörsmeten. Rör ner mosade bananer och vänd om med slickepott. Sikta ned vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker, blanda ihop försiktigt. Vänd ner den hackade chokladen och häll ner smeten i formen, grädda i ca 45-60 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt svalna 10 minuter i formen innan du vänder ut kakan på ett fat, låt svalna helt.
    • Vispa ihop frostingen med elvisp tills du har en fast kräm, smaka av med citronen.
    • Bred ut din frosting över kakan och strö över lite chokladknappar.

    Kommentera