Bröd,  Frukost,  Julrecept

Nattjästa vörtfrallor med tranbär & valnötter

På helgerna blir det ofta nattjästa frallor här hemma så nu när julen nalkas så testade jag att göra vörtfrallor. Och det blev verkligen gott, valnötter och tranbär kändes rätt och det var det absolut. Sötma och nötighet ihop med det kryddiga. Russin funkar lika bra som tranbär och byt ut mot mandel om du inte har valnötter eller pumpfrön om du är allergisk. Men såklart äter vi även hem köpebröd, livet rullar ju så fort och vi bor granne med bageriet som gör Hönökakan. Behöver jag säga mer?

SMÖR! ALLTID SMÖR!

Jag hade en färdig vörtmix hemma jag använde men slängde även i extra kanel och kardemumma. Du kan absolut göra en egen vörtmix om du inte har en fuskpåse i skafferiet, jag tror den hade några år på nacken men jag blundade, luktade å tänkte äh va fasen lite gammal vörtmix har väl ingen dött av. .

Antal/Portioner 12 frallor

Ingredienser

Kalljästa vörtfrallor

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl havregryn
  • 7-8 dl vetemjöl
  • ½ påse vörtmix ca 40g
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 ½ dl tranbär
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 tsk salt
  • 3 msk neutral olja
  • 2 msk brödsirap eller mörk sirap

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Mjöla köksbänken och vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör!

2 Kommentarer

Kommentera