Bröd, Frukost, Julrecept

Nattjästa vörtfrallor med tranbär & valnötter – bästa julbrödet.

1 röster

På helgerna blir det ofta nattjästa frallor här hemma så nu när julen nalkas så testade jag att göra vörtfrallor. Och det blev verkligen gott, valnötter och tranbär kändes rätt och det var det absolut. Sötma och nötighet ihop med det kryddiga. Russin funkar lika bra som tranbär och byt ut mot mandel om du inte har valnötter eller pumpfrön om du är allergisk. Men såklart äter vi även hem köpebröd, livet rullar ju så fort och vi bor granne med bageriet som gör Hönökakan. Behöver jag säga mer?

SMÖR! ALLTID SMÖR!

Jag hade en färdig vörtmix hemma jag använde men slängde även i extra kanel och kardemumma. Du kan absolut göra en egen vörtmix om du inte har en fuskpåse i skafferiet, jag tror den hade några år på nacken men jag blundade, luktade å tänkte äh va fasen lite gammal vörtmix har väl ingen dött av.

Det här är mitt favoritbröd då jag är smått besatt av vörtbröd. Och att det är nattjäst gör det hela väldigt enkelt. Rör ihop och ställ i kylen för att enkelt baka ut nästa morgon. Kryddiga ljuvliga frallor.

kalljästa vörtfrallor

Portioner 12 frallor

Ingredienser

Kalljästa vörtfrallor

  • 12 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl havregryn
  • 7-8 dl vetemjöl
  • ½ påse vörtmix ca 40g
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 ½ dl tranbär
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 tsk salt
  • 3 msk neutral olja
  • 2 msk brödsirap eller mörk sirap

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Mjöla köksbänken och vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Pia
Pia
4 år sedan

Ser fram emot morgonens frukost😋

Linn Utbult
Reply to  Pia
4 år sedan

Såg helt perfekta ut!
Linn

Emmy Molin
Emmy Molin
3 år sedan

Hej! Ser så goda ut! Bara en fråga, det ska alltså vara ca 40 g vörtmix i? (så du inte menar hälften av 40 g)

Linn Utbult
Reply to  Emmy Molin
3 år sedan

Hej jag det är ett halvt paket som är ca 40g. Oftast är dom typ 78g i en påse, dom är vrålgoda så sätt en deg. 🙂 Linn

Jessica
Jessica
1 år sedan

De blev jättegoda! Detta recept sparar jag!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x