Julrecept,  Powertårta,  Tårtor

Pepparkakstårta

Ibland vill jag bara baka för att få göra något riktigt vackert. Jag hittade denna pepparkaksform och kände direkt hur förälskad jag blev i den, en kvinna som sträcker ut sin hand. Just där och då kände jag att jag ville pryda dom runt en tårta, som en hyllning till kvinnan. Visa att vi är starkast tillsammans, enade kvinnor.

Att mjuk pepparkaka är den bästa mjuka kakan vi har gör inte saken värre. En saftig, kryddig och vacker tårta vi behöver lite extra just nu. Jag själv har haft ett par låga dagar (veckor) och behöver hitta små glimtar av hopp. Så det här är mitt bidrag till att lyfta upp oss lite ur träsket, en enkel tårta men bakad med massor av kärlek.

Kanske hinner du slänga ihop tårtan till imorgon på 1:a advent? Kanske kan du även glädja någon med en bit? Och glöm inte att ringa det där extra samtalet till dom som sitter hemma ensamma. Just det samtalet skulle kunna lätta upp och ge lite extra energi i en väldigt ensam och deppig tid för många?! PUSS!

Ingredienser

Pepparkakstårta

    Mjuk pepparkaka

    • 2 dl brun farinsocker
    • 1 dl strösocker
    • 150 g rumsvarmt smör
    • 3 st ägg
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • ½ tsk salt
    • 2 tsk bakpulver
    • 2 tsk malen ingefära
    • 2 msk kanel
    • 2 tsk mortlad kardemumma
    • ½ tsk malen nejlika
    • 1 dl lingonsylt rårörd
    • 1 dl fet yoghurt eller fil gräddfil

    Frosting

    • 300 g naturell färskost kylskåpskall
    • 1 dl vispgrädde kylskåpskall
    • 1 dl florsocker
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 1 msk färsk citronjuice
    • 1 nypa salt

    Fyllning

    • 1 ½ dl lingonsylt

    Garnering

    • 10-12 st pepparkakskvinnor köpepepparkakor funkar mer än bra med!
    • 2 dl frysta lingon
    • krossade pepparkakor

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, fodra två springformar med bakplåtspapper, ca 20-22cm. Vispa rumsvarmt smör, farin och strösocker poröst i några minuter med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa någon minut till. Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner lingonsylt och yoghurt, blanda väl och häll upp i formarna. Grädda i cirka 30-40 minuter eller tills en provsticka kommer ur helt torr, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper.
    • Baka av ca 10 stycken pepparkaksgummor. Låt svalna. Recept på pepparkaksdeg finns på bloggen med såklart funkar köpedeg med (även färdiga såklart!)
    • Vispa ihop alla ingredienser till din frosting med elvisp, vispa tills den blivit fast och krämig. Inte övervispa då kan den bli lös. Häll ner frostingen i en spritspåse, lägg i kyl till montering.

    Montering

    • Lägg en tårtbotten på ett fat och bred ut ett jämnt lager frosting, spritsa även en ring längs tårtkanten och fyll sen med lingonsylt. Lägg på nästa botten och klä in hela tårtan i ett tunt lager frosting. Ställ i kylen i minst 20 minuter för att få en stabil tårta. Spackla tårta med ett tjockt lager frosting, se till att få jämna kanter med hjälp av en palett eller degskrapa. Placera ut pepparkakorna längs kanten och tryck till lite så de sitter på plats. Garnera med lingon på toppen och krossade pepparkakor runt om lingonen. Servera och njut.

    Tips!

    • Om du vill förbereda tårtan innan, tänk då på att sätta dit pepparkakorna precis innan servering. Dom blir lätt mjuka annars.

    Kommentera