desserter,  Mjuka kakor,  Tårtor

Pumpakaka med brynt smörfrosting.

lite gurkmeja får stötta upp pumpan så färgen verkligen blir skarp.

Jag är barnsligt förtjust i pumpa, helst butternut pumpa. Så tråkigt att vi aldrig testade detta som barn, det känns som jag under ca 30 år gått miste om världens smakupplevelse. Men jag tar igen det med råge nu. Pumpa åker ner i det mesta nu, pumpa soppa blir det varje vecka nu https://saltsomsocker.se/pumpasoppa-med-kokosgradde/

Krispiga kanderad pumpakärnor, vilken fullträff! Åt upp resterna på stående fot.

Jag rostar pumpan i ugnen för att göra min puré, det blir en djupare smak och sen är det så jäkla enkelt. Slipper mer än gärna att skala skiten 🙂 https://saltsomsocker.se/ugnsrostad-pumpapure/

Ingredienser

Pumpakaka

  • 150 g brynt smör
  • 300 g pumpapuré
  • 4 st ägg ca 220g
  • 3 dl strösocker 270g
  • 3 ½ dl vetemjöl 210g
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk salt
  • 1-2 msk rumsvarmt smör till formen

Frosting

  • 50 g brynt smör
  • 100 g färskost
  • 3-4 dl florsocker
  • ½ citron

Kanderade pumpafrön

  • 1 ½ dl pumpafrön
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och smörj en bakform.

Pumpakaka

  • Bryn smöret och tillsätt alla kryddor och salt, ställ åt sidan och låt svalna lite. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt pumpapurén och brynt smör, blanda väl. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Frosting

  • Bryn smöret i en kastrull och ställ in i kylen så det blir rumsvarmt. Vispa upp smöret tills det blir fluffigt och tillsätt färskosten, sikta i florsockret. Vispa tills du har en fast kräm, om krämen är fast efter 3 dl florsocker så häll inte i mer, annars i med resten. Välj en favorit tyll till din spritspåse och fyll med krämen.

Kanderade pumpafrön

  • Rosta pumpafröna i en torr het panna, tillsätt sockret och låt puttra tills sockret är helt smällt och gyllenbrunt. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna helt innan du bryter små bitar.

Montering & garnering

  • Lägg kakan på ett fat, spritsa på frostingen och garnera med kandera pumpafrön. Servera gärna med extra frosting och pumpafrön i varsin skål, för det blir lite över.

Tips!

  • Om du får kanderade pumpafrön över så mixa det till ett fint mjöl, vips så har vi det godaste pumpafröpraliné. Det är supergott att ha i en frosting eller kräm.

Kommentera