Ankarsrum,  Bullar

Nutellabullar med hasselnötstosca!

Tänk er en butterkaka fast en glad jäkel, fylld med nutella, smör och ett täcke av hasselnötstosca! Kan den kombon gå fel? NÄ! Och du kan skära hur stor bit du vill, så vem stoppar dig? Sätt en deg och börja baka, du kommer inte bli besviken den är magisk.

Förstår ni hur gott?

Normal smakar jag på allt jag bakar men försöker att inte äta alldeles för mycket då jag bakar varje dag. Men den här gick inte att motstå, en rejäl bit blev det allt. Plus att jag snodde toscan från barnens bullar.

Antal/Portioner 12 bullar (1 kaka)

Ingredienser

Bulldeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk 3% 250g
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1/2 dl socker 45g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 1 st ägg 55g
  • ca 7 dl vetemjöl ca 420g
  • 75 g rumsvarmt smör

Fyllning

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl Nutella
  • 1 dl hackade hasselnötter ca 60g

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 3 msk ljus sirap 60g
  • 2 msk vetemjöl 18g
  • 2 msk mjölk 30g
  • 1 1/2 dl grovt hackade hasselnötter 90g
  • 1 rejäl nypa salt

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en degbunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp helt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Jag kör degen i ca 10 minuter med min assistent tills den är glansig och elastisk.
  • Jäs degen övertäckt ca 30 min.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lite lätt och kavla ut till en rektangel på cirka 40×50 cm.
  • Bred på smöret och sen nutellan, strö över hackade hasselnötter. Rulla samman degen från långsidan till en lång rulle. Skär i ca 2-3 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord springform.
  • Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  • Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud några minuter. Tillsätt de grovhackade hasselnötterna. Klicka ut toscan över bullarna och grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills de har fått fin färg.
  • Låt svalna lite i formen innan du tar ut den och ställer på ett galler för att svalna helt.

Kommentera