Julrecept, Mjuka kakor

Saftig saffranskaka med lingonglasyr

0 röster

Saftig saffranskaka med lingonglasyr är ett recept jag tog fram i Samarbete med Bagaren & Kocken. Jag har bakat denna godbit i min senaste köksassistent från Ankarsrum i färgen Harmony Beige. En matt beige som är min nya favorit.

Färgen..

Kakan är luftig men har ända ett gott tugg, mycket smak av saffran och en glasyr som är så god med lite lingon i. Jag vill alltid piffa med nötter eller annat gott krisp. Du kan absolut servera kakan med lättvispad grädde och mer lingon till.

Kakan är bakad i formen Swirl Bundt från Nordic Ware.

Vi slukade halva kakan direkt efter att jag hade fotat klart, man vet att det är en bra kaka när familjen är helt tyst och bara guffar i sig. Så om du bara skall baka en sak idag på 2a advent då tycker jag att du skall spana in receptet nedan.

Och om du råkat missa det så tävlar jag just nu ut en Ankarsrum på Instagram, tävlingen avslutas på fredag 9e december så in och tävla med dig! BUMS!

Saftig saffranskaka med lingonglasyr

Ingredienser

Saftig saffranskaka med lingonglasyr

    Saffranskaka

    • 75 g smör
    • 1 dl mjölk
    • 0,5 g saffran 1 pkt
    • 4 ägg
    • 3 dl strösocker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • Smör kokos och strösocker till formen

    Lingonglasyr

    • 2 ½ dl florsocker
    • 2 msk lingonpure ca ½ dl tinade frysta lingon
    • 1 tsk ättika 12%
    • 1 äggvita ett litet ägg annars en halv äggvita

    Garnering

    • Hackade pistagenötter
    • Tinade lingon

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig).
    • Smörj och bröa en sockerkaksform (1,5 – 2 liter)med kokosflingor och strösocker.
    • Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner saffran och mjölk.
    • Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills du har en riktigt fluffig smet.
    • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen, rör ihop tills du har en jämn smet.
    • Häll smeten i formen och grädda i ca 35 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan stå i 10 minuter innan du stjälper ut kakan.
    • Mosa lingonen och sila av så du får lingonpuré (blir mer som saft i konsistensen). Vispa ihop alla ingredienser till glasyren, vispa tills den är helt jämn.
    • Spritsa först på glasyren för att slippa kladd, ta sen en sked eller kniv och stryk ut glasyren över kakan. Garnera med lingon och pistage.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x