Go Back

Saftig saffranskaka med lingonglasyr

Ingredienser

Saftig saffranskaka med lingonglasyr

    Saffranskaka

    • 75 g smör
    • 1 dl mjölk
    • 0,5 g saffran 1 pkt
    • 4 ägg
    • 3 dl strösocker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • Smör kokos och strösocker till formen

    Lingonglasyr

    • 2 ½ dl florsocker
    • 2 msk lingonpure ca ½ dl tinade frysta lingon
    • 1 tsk ättika 12%
    • 1 äggvita ett litet ägg annars en halv äggvita

    Garnering

    • Hackade pistagenötter
    • Tinade lingon

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig).
    • Smörj och bröa en sockerkaksform (1,5 - 2 liter)med kokosflingor och strösocker.
    • Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och rör ner saffran och mjölk.
    • Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills du har en riktigt fluffig smet.
    • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen, rör ihop tills du har en jämn smet.
    • Häll smeten i formen och grädda i ca 35 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan stå i 10 minuter innan du stjälper ut kakan.
    • Mosa lingonen och sila av så du får lingonpuré (blir mer som saft i konsistensen). Vispa ihop alla ingredienser till glasyren, vispa tills den är helt jämn.
    • Spritsa först på glasyren för att slippa kladd, ta sen en sked eller kniv och stryk ut glasyren över kakan. Garnera med lingon och pistage.