Choklad,  Julrecept,  Kladdkakor

Trillingnötskladdkaka – den perfekta kladdkakan.

Om den är krämig?

Trillingnötskladdkaka. Behöver jag skriva något mer? Och är det okej att geniförklara sig själv en stund? Om jag just satt i mig en stor bit och om min mage tackar mig? Svar ja! Godaste jag ätit på LÄNGE! Hela jag ler just nu!

Så vad är Trillingnötskladdkaka då? Vi börjar med en kladdkaka proppad med mjölkchoklad. Toppar den med ett lager nougat och ett lager choklad. Det hela avslutas med trillingnötter och flingsalt. Hur perfekt?

Jag måste ha lättvispad grädde till kladdkaka oavsett vilken sort det är, det gifter sig helt perfekt. Krämiga ljuvliga grädde du är förförisk. Jag blir alltid tveksam till folk som säger ”nej tack jag gillar inte grädde”. Hur? Hur? Hur? Men mest tycker jag synd om dom för att missa livets bästa råvara. Okej smör få också en pallplats!

Så till alla som saknar trillingnöten i chokladasken, varsågoda! Missa inte den här kladdkakan, kanske får den plats till första adventsfikat? Men glöm inte att provbaka den innan så du får njuta längre! För att njuta av den här kommer du garanterat göra! Ödmjuk? Äsch!

Ingredienser

Trillingnötskladdkaka

  • 8-10 bitar

Kladdkaka

  • 125 g smör
  • 75 g ljus choklad
  • 2 st ägg
  • 3 msk kakao
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Topping

  • 100 g nougat odense
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 125 g hackad ljus choklad
  • 2 tsk neutral olja

Garnering

  • Flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 170 grader varmluft, fodra en form (20 – 22 cm) med bakplåtspapper, även kanterna.
  • Smält smöret på låg värme, ta av från plattan och häll i hackad choklad, rör om tills chokladen smält helt. Häll ner sockret och rör runt. Rör sen ihop alla ingredienser med en slickepott i kastrullen utan att vispa in luft i smeten. Grädda i ca 16 – 18 minuter, kakan skall vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar lite på den. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 4 timmar, helst över natten.
  • Låt kladdkakan vara kvar i formen. Smält nougaten över ett vattenbad och bred ut på kladdkakan, ställ i kylen 15 minuter.
  • Smält hackad choklad över vattenbadet och tillsätt oljan, rör ihop. Ta ut ca 3 msk och häll ner i en spritspåse. Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills dom fått fin färg, håll koll så dom inte bränns vid. Låt svalna lite. Häll ut hälften av chokladen på nougaten och bred ut jämnt. Häll ner nötterna i resterande choklad, rör om. Placera ut chokladnötter tre och tre med en gaffel tills du fyllt hela kakan. Låt chokladen stelna lite.
  • Låt kladdkakan stelna helt i rumstemperatur i formen. Ta ut kakan försiktigt ur formen. Klipp ett litet hål i spritspåsen och ringlar chokladen över kakan, strö över flingsalt.
    Skär upp med en varm kniv för att få till perfekta bitar. Servera med lättvispad grädde.

Tips!

  • Håll en kniv under varmt vatten och torka av innan du skär upp, då får du helt perfekta raka bitar och kakan blir lättare att dela.

4 Kommentarer

Kommentera