Småkakor

Äppelgrottor med vit choklad och pistagenötter.

Äppelgrottor med vit choklad och pistage gick hem hos hela familjen, tyvärr kan jag väl säga då jag bara fick två.. två.. Ni fattar va? Alldeles för lite.

Grottor är en så enkel kaka som går att variera i oändlighet, bara att byta ut hallonsylt mot hjortron, Lemon curd eller dulche de leche ger dig en helt ny kaka. Men glöm inte bort att degen går att smaksätta med, här med kanel och kardemumma till äppelmos, vit choklad och pistage. Men tänk lakritspulver eller ingefära MUMS!

Småkakor är något jag aldrig tröttnar på, enkelt att göra och resultatet blir ALLTID bra! Även om formen ibland kan gå lite åt skogen så brukar dom ändå bli ordentligt goda. Och det är inte utseendet som räknas här det är smaken! Om det går helt åt skogen kan du alltid hacka ner dom och servera som sjysst krisp på en vaniljglass. Det finns inga fel med småkakor, eller jo det skulle vara när du bara får två…

Om kakorna spricker efter du tryckt ut en grop, ja då rullar du om dom igen. Så stressa inte det momentet om du vill ha fina grottor, och gör ett rejält hål så du får plats med mycket äppelmos.

Ingredienser

Äppelgrottor med vit choklad och pistage.

    15 kakor

    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 1 dl brun farin
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 175 g rumsvarmt smör
    • 1 nypa salt
    • 1 tsk malen kanel
    • ½ tsk nymalen kardemumma
    • 1 dl äppelmos
    • Garnering
    • 100 g vit choklad
    • 1 dl hackade pistagenötter

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
    • Blanda alla ingredienser utom äppelmos i en bunke och nyp ihop med händerna tills du har en fin deg. Överarbeta inte degen.
    • Dela degen i ca 15 bitar och rulla till fina bollar, lägg på plåten. Rulla en boll i taget och gör gropen i mitten direkt. Mindre risk att degen spricker då. Tryck en grop med tex änden på en träsked när dom ligger på plåten. Placera bollarna med ordentligt mellanrum då dom flyter ut. Fyll groparna med äppelmos och grädda i ca 15 – 20 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
    • Hacka och smält den vita chokladen försiktigt över ett vattenbad, häll ner chokladen i en spritspåse. Klipp ett litet hål och ringla över kakorna på plåten, strö över hackade pistagenötter. Låt chokladen stelna innan du serverar.

    Kommentera