Julrecept,  Småkakor

Pepparkaksdeg

En lättjobbad och supergod pepparkaksdeg. Kardemumman får en lite större roll i min deg då det är så löjligt gott! Alla i familjen har gått och nallat från degen för den var bara så god! Men vi har allt bakat några pepparkakor det lovar jag.

Jag gjorde min deg på sensommaren, låter knasigt kanske men enligt mig så kan den ligga i kylen en hel evighet. Du skulle känna direkt på smaken om den är gammal plus att den gräddas ju i superhög värme. Men för varje gång jag bakar ut pepparkakor så smakar den bara mer härlig julkrydda!

Jag tog ju fram en mjuk pepparkaka till Ankarsrum för ett tag sen den hittar ni här: https://saltsomsocker.se/mjuk-pepparkaka-med-lingon-och-apelsin/
Antal/Portioner 300 pepparkakor

Ingredienser

  • 300 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 4 tsk mortlad kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 liter vetemjöl ca 900 g

Instruktioner

Pepparkaksdeg, gör så här!

  • Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt med vinge. Rör ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och till sist det mesta av mjölet.
  • Arbeta in det sista mjölet på bakbord och plasta sen in degen och lägg i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 200-225 grader. Kavla ut en del av degen i taget. Kavla tunt och stansa ut pepparkakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 4-5 minuter. Håll koll på gräddningen mot slutet! Låt dem kallna på plåten.

Kommentera