Desserter, Bakelser, Kladdkakor, Mjuka kakor, Påsk, Tårtor

Citronkladdkaka med pistage & syrlig frosting

0 röster

Oj oj oj oj! Alltså syrliga bakverk är nog det bästa som finns? Jag hade alldeles för många citroner som höll på att bli dåliga och då var det bara att sätta igång.

Jag vågar knappt erkänna detta men jag diggar inte kladdkakor så mycket.. jag gillar liksom inte gegget i mitten, jag vet att ni tappade andan nu men det är sant. Så jag bakade min lite längre och lät den stå i kylen över natten för att den skulle bli så här seg och god. Den påminner om dom där citronkolorna, FOX heter dom va? Men vill du ha den kladdig så tänk att den fortfarande skall dallra i mitten när den är klar.

Här är den skuren i åtta bitar men då den är ganska mäktig så tycker jag 16 bitar blir perfekt!

Citronkladdkaka med pistage & syrlig frosting

Syrlig och frisk kladdkaka.
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • Citronzest från 4 citroner
  • ¾ dl citronjuice 75g
  • 2 ½ dl strösocker 225g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st ägg
  • 30 g finhackade pistagenötter

Frosting

  • 300 g färsk ost
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • Saft från ½ citron
  • Zest från 2 citroner
  • 2 dl florsocker 120g
  • 1 tsk vaniljpasta

Garnering

  • 1 ask hallon delade
  • Hackade pistagenötter

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 25 cm.
  • Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen, ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.

Frosting, gör så här!

  • Vispa ihop alla ingredienser tills du har en fast frosting. Smaka av med citronsaften så det inte blir för sött. Häll ner krämen i en spritspåse med sned tyll, har du ingen tyll så klipp ett snett snitt det funkar fint!

Garnering & montering!

  • Lägg kladdkakan på ett fat och skär ut jämna bitar. Lättast är att skölja en kniv med hett vatten sen torka av kniven och skära jämna snitt. Upprepa för varje snitt. Spritsa ut vågar på varje kakbit, jag börjar spritsa vid ryggen och avslutar i mitten. Garnera med skivade hallon och strö över hackad pistage.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Emelie
Emelie
2 år sedan

Hej! Ser så gott ut! Med ”färsk ost i receptet till frostingen menar du philadelphiaost? För på Instagram har du skrivit mascarpone. Kram!

Linn Utbult
Linn Utbult
Reply to  Emelie
2 år sedan

Tack bästa! Ändrat nu, färskost skall det vara 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x