Kladdkakor

Kladdkaka med lingonsnurra & pistage

0 röster

Kladdkaka med lingonsnurra & pistage. HERREGUD vad god den blev, sinnesjuk kladdkaka alltså! Ibland blir ett bakverk så där bra att du hoppar upp och ner efter första tuggan.

Salta pistagenötter, brynt smör, syrlig lingoncurd, kladdig och lite seg – ja vad mer behöver jag skriva? Jo att det här är en SJUK kaka du inte vill missa!

Det kommer bli lingoncurd över, så det är bara att gå loss med den. Jag har haft det på rostat bröd och ja såklart bara ätit med sked. Men tänk dig en pavlova med lättvispad grädde och lingoncurd. Fy va gott! Sen om du vill göra en snabbvariant av den här så dra på en snurra med sylt istället. Här hittar du en variant med drottningsylt och ingefära.

Kladdkaka med lingonsnurra & pistage

Ingredienser

Kladdkaka med lingonsnurra & pistage

    Syrlig lingoncurd

    • 225 g frysta lingon ca 170g puré
    • Juice av 1/2 citron 30 g
    • 1 helt ägg
    • 2 äggulor
    • 1 2/3 dl strösocker 150g
    • 100 g tärnat smör
    • 1/2 gelatinblad

    Kladdkakssmet

    • 175 g brynt smör
    • 1 1/2 dl strösocker
    • 1 dl brunt farin strö
    • 1 dl hackade pistagenötter
    • 3 ägg
    • 2 ½ dl vetemjöl
    • 2 tsk vaniljsocker
    • ½ tsk salt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med lingoncurden. Häll ner lingonen i en kastrull och låt puttra tills du kan mosa dom. Mixa med en stavmixer och sila av med en finmaskig sil i en ren bunke. Häll tillbaka lingonpurén i kastrullen och tillsätt sockret. Låt småputtra tills sockret lösts upp helt.
    • Lägg gelatinet i kallt vatten.
    • Vispa upp äggen lite lätt och häll först på ca 1 dl av lingonen, rör hela tiden. Häll på resten av lingonen och rör ihop till en jämn smet. Nu kan du välja om du vill ställa bunken över ett vattenbad eller hälla ner smeten direkt i kastrullen igen. Jag häller ner direkt i kastrullen men då måste du röra väldigt noggrant så äggen inte ”tillagas”. Rör om hela tiden med en slickepott tills du har en tjock kräm eller tills krämen nått 84 grader. Ställ av från plattan och rör ner gelatinet.
    • Låt krämen svalna lite innan du mixar ner smöret i omgångar, fortsätt mixa någon minut till så curden går ihop helt. Häll ner krämen i en spritspåse och lägg i kylen. (häll sen det du inte använder i en ren glasburk med lock)
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig), fodra en springform (24cm) med bakplåtspapper både botten och sidorna.
    • Bryn smöret försiktigt i en kastrull, ställ av och låt svalna lite. Rör ihop alla övriga ingredienser i en bunke, häll på smöret och rör tills smeten är jämn. Häll ner smeten i formen och spritsa över en spiral med lingoncurd. Grädda i ca 18 – 20 minuter, den skall dallra i mitten och vara fast runt kanten.
    • Servera med lättvispad grädde och lite mer av lingoncurden.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x