Kladdkakor,  Semlor

Semmelkladdkaka med mandelswirl & brynt smör

Semmelkladdkakan som blev lite för god! Orimligt att något så enkelt kan bli så gott och likt en semla i smaken. Mycket kardemumma gör susen ihop med brynt smör. Jag kan knappt smälta smör längre utan att bryna det, för djupare kolasmak tackar vi väl inte nej till va? Små glimtar av flingsalt som poppar upp här och var gör hela skapelsen komplett.

Den är lika vacker ”naken”

Tanken var att jag skulle göra en klassisk semmelkladdis med riven mandelmassa i smeten och sen bara breda ut grädde med florsocker och mandel. MEN jag har problem, jag blir uttråkad. Behöver lägga till lite, hitta på något som gör baket roligare och resultatet vackrare. Så det fick bli en snurra av mandelmassa. Skulle du inte orka göra en mandelswirl i, då kan du bara klicka ut istället och strö över mandel och hasselnötter.

Som vanligt blir kladdkaka godast efter ett dygn i kylen, segare och med mer smak.

Ingredienser

Semmelkladdkaka med mandelswirl & brynt smör

  • Ca 10 bitar

Kladdkaka

  • 225 g smör brynt
  • 3 ägg + 1 äggula spara äggvitan till mandelmassan
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk nymalen kardemumma
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 msk vaniljsocker

Mandelmassakräm

  • 200 g grovt riven mandelmassa
  • 1 äggvita
  • ½ dl fint hackad mandel
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • + mandelflagor & hackade hasselnötter som topping

Garnering

  • 3 dl vispgrädde + ev 1 tsk strösocker
  • Rostade mandelflagor och hackade hasselnötter

Instruktioner

Gör så här!

  • Bryn smöret i en medelstor kastrull och ställ åt sidan för att svalna. Klä en springform (ca 24cm i diameter) med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Tillsätt alla ingredienser i smöret och rör om med slickepott tills du har en jämn smet. Häll ner smeten i formen.
  • Blanda ihop riven mandelmassa med äggvita, salt och hackad mandel till en slät massa. Häll ner massan i en spritspåse och klipp ett ganska stort hål så det går att spritsa ut enkelt. Spritsa ner en snurra med mandelmassan i smeten, börja i mitten och jobba dig utåt. Strö över mandelflagor och hasselnötter och grädda i ca 20-25 minuter. Kakan skall dallra rejält när du skakar lätt på den. Låt svalna i formen och ställ i kylen minst 2 timmar eller helst över natten. Ta försiktigt ut kakan ur formen, eventuellt skär försiktigt mot formen med en matkniv. 
  • Vispa grädden till lättvispad, häll ner i spritspåse med valfri tyll. Spritsa runt om kanten på kladdkakan, självklart skall alla få ta mer grädde om dom vill. Så ha spritspåsen välfylld och nära till hands. Garnera med mandelflagor och hackad hasselnötter, dra på lite nymald kardemumma och servera.

Kommentera