Kladdkakor,  Vardag

citronkladdkaka med blåbär

Jag brukar sällan baka om samma recept för jag blir lite uttråkad då, men alltså den här citronkladdisen är ju helt galet god! Så jag slängde ihop en på ett kick och vispade grädde sen öste jag på med blåbär. Citron och blåbär är verkligen en grym kombo! Gul och blå är den ju också så jag tänker att den blir perfekt till imorgon på nationaldagen.

Löjligt gott och ni fattar att den är busenkel va? Jag tycker den påminner om dom där supergoda citronkolorna FOX. Mums!

Här har ni en variant med färskostfrosting och hallon, också helt ljuvlig!

Antal/Portioner 16 bitar

Ingredienser

Citronkladdkaka

  • 200 g smör
  • Citronzest från 4 citroner
  • ¾ dl citronjuice 75g
  • 2 ½ dl strösocker 225g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st ägg

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 askar färska blåbär

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över och undervärme, klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 24 cm.
  • Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop tills alla ingredienser precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.
    Vispa grädde till lättvispad. Bred ut grädden ut över kakan och strö över blåbär. Servera och njut!

Tips!

  • Vill du ha en helt rak och jämn kladdkaka så vänd på kladdkakan så botten får bli toppen, perfekt att spritsa på. Detta är en riktigt maffig kladdis så en liten bit räcker helt klart!

Kommentera