Vardag

Pumpakladdkaka med messsmörfrosting och hjortron.

Pumpakladdkaka med messsmörfrosting och hjortron är en riktigt fin en. Kryddig och maffig! Messmör är något jag får sug på då och då men äter sällan upp en hel förpackning då det bara jag i familjen som äter det. Så det var perfekt att slänga in det i en frostig till den här kladdisen.

Messmör har en unik smak, den är både söt och har en tydlig sälta. Plus att den har en ljuvlig textur, lite seg men krämig. Pumpakladdkakan är full av smak från mina favoritkryddor, kanel, kardemumma, ingefära och lite lite nejlika. Och att toppa med hjortron kändes bara så rätt. Och det var det!

Hjortronsylt lyfter vilken dessert som helst.

Det börjar bli många kladdkakor här på bloggen och det är lite förvånande då jag aldrig varit hooked på det innan. Men det jag inte gillade var kladdkaka som var för kletig och utan tuggmotstånd, jag vill ha dom lite sega och med mycket smak inte bara choklad i. Det kommer bli fler för när jag har ont om tid men ändå vill baka något gott så är kladdkaka nummer ett! Plus att det är perfekt att baka den på kvällen innan så den får sega till sig ordentligt.

Ingredienser

Pumpakladdkaka med messsmörfrosting och hjortron.

    Kladdkaka

    • 150 g riven pumpa butternut
    • 200 g brynt smör
    • 4 ägg
    • 3 dl vetemjöl
    • 2 dl brunt farinsocker
    • 1 dl strösocker
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 2 tsk malen kanel
    • ½ tsk malen ingefära
    • 1 rejäl nypa malen nejlika går att utesluta
    • 1 nypa salt
    • ½ dl hackade pekannötter + 3 msk att strö över kakan innan gräddning

    Frosting

    • 150 g färskost philladelfia
    • 100 g messmör
    • 75 g rumsvarmt smör
    • 1 dl florsocker
    • 2 – 3 msk citronjuice

    Garnering

    • 1 dl Hjortronsylt
    • 1 näve hackade pekannötter
    • oxalis

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig. Fodra en springform (22-24 cm) med bakplåtspapper.
    • Bryn smöret i en kastrull och låt svalna lite, det skall bli nötbrunt.
    • Skala och riv pumpa på det grövsta. Blanda alla ingredienser till kladdkakan försiktigt i en stor bunke, inte vispa utan rör med en slickepott tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen, strö över lite extra hackade pekannötter och grädda i ca 20-25 minuter, kakan skall dallra när du tar ut den. Låt svala lite innan du ställer den i kylen minst 1 timma, helst över natten.
    • Vispa upp smöret till din frosting i en bunke, tillsätt kylskåpskall färskost och messmör, vispa ihop tills den är klumpfri. Sikta i florsocker och vispa ihop försiktigt. Smaksätt med citronjuice. Häll ner din frosting i en spritspåse med stjärntyll (fransk).

    Montering

    • Placera kladdkakan på ett fat, spritsa på frostingen i valfritt mönster. Jag började runt kanten och spritsade mig mot mitten. Strö över pekannötter och skeda ut hjortronsylt, garnera med röd oxalis.

    Servera och njut för den är så god!

      Kommentera