Mjuka kakor,  Tårtor

Saftig rödbetstårta med dulche & syrlig frosting.

Den här saftiga rödbetstårtan med dulche & syrlig frosting har hängt med ett par år här hemma. En riktig klassiker alltså. Jag tycker kakan får en djupare smak med rödbetor än med bara morot. Sen att det går att färga en frosting så rosa med rödbetsjuice är ju otroligt, plus att det ger fin smak. Jag har gjort en liknande tårta för längesen som jag delat recept på här men får krupp på dom bilderna så den har även fått ny kostym.

Du kan även göra den här i långpanna och skära rutor istället för tårta, det funkar minst lika bra! Tårta är dock liiite festligare. Du kan absolut göra hela tårtan dagen innan. Vänta med garnering till servering bara.

Dulche de Leche ihop med den syrliga frostingen och de kryddiga tårtbottnarna med rödbeta blir en snackis! På ett bra sätt. Den är sjukt god och väldigt enkel att göra!

Idag bakade jag olika recept med pumpa och jag skall nog testa att göra en liknande tårta fast med pumpa och kanske brynt smörkräm? vad tror ni om det? Jag är ju en sucker för brynt smör, men visst har känslorna mättats lite när det slängs med brynt smör till höger och vänster. Men tröttnat? Nej!

Ingredienser

Rödbetstårta med dulce de leche, 10-12 bitar

    Rödbetsbottnar

    • 2 dl rapsolja 200g (matolja funkar fint)
    • 4 ägg ca 165 g
    • 2 medelstora rivna rödbetor ca 250 g
    • 2 medelstora rivna morötter ca 150 g
    • 5 dl vetemjöl 300 g
    • dl strösocker eller 50/50 brun farin/strösocker ca 310g
    • ½ tsk salt
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk bakpulver
    • 2 msk kanel
    • 1 tsk malen ingefära
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 1 dl blandade nötter eller frön hackade
    • 1 dl kokosflingor
    • dl avrunnen krossad ananas
    • 1 citron zesten

    Frosting

    • 200 g rumsvarmt smör
    • 400 g naturell färskost
    • 2 dl florsocker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • citronjuice till smaksättning
    • en skvätt rödbetsjuice

    Fyllning

    • 1 burk färdig dulche leche ca 400g
    • 1 dl frysta hallon
    • 1 msk citronjuice
    • 1 tsk socker

    Garnering

    • tunna skivor av polkabeta & gulbeta
    • pumpakärnor

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Klä botten på 3 bakformar ca 15 – 17 cm i diameter med bakplåtspapper, sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa upp ägg och socker, vispa vitt och fluffigt i minst 5 minuter. Rör ner olja i äggsmeten. Riv rödbetor, morot och ställ åt sidan, ta ca ½ dl riven rödbeta och lägg i en liten skål till din frosting.
    • Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke och sila ner i äggsmeten. Häll ner rivna rödbetor, kokos, krossad ananas och citronzest, rör om tills du har en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.
    • Vispa smöret luftigt, tillsätt färskost och vispa med elvisp tills det är fluffigt och utan klumpar. Sikta i florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting, smaksätt eventuellt med lite citronjuice. Färga med lite juice från rödbetorna. Häll ner i en spritspåse med rund tyll.
    • Mosa hallon och blanda med citronjuice och socker.
    • Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut ett jämnt lager av dulche leche, spritsa sen ”bollar” av din frosting på hela kakan, börja ca 1 cm från kanten. Lägg på nästa botten och ställ i kylen ca 10 minuter för att stabilisera tårtan. Upprepa med dulche och frosting på nästa botten, lägg på sista bottnen och spritsa som tidigare men spara en cirkel i mitten, bred ut hallonmoset i mitten. Klicka ut lite extra dulche här och var.
    • Strö över pumpafrön och placera ut tunt skivade betor.

    Kommentera