Mjuka kakor

Banan & nougatrutor med flingsalt

0 röster

Okej här är en supergod kaka jag inte har ätit sen jag var runt 10 år, den var fortfarande lika god. Mamma gjorde den ofta till kalas men det är i farmors handskrivna receptbok jag hittade det. ”Maries bananrutor” – De flesta av farmors recept ser ut så, recept hon fått av sina väninnor.. ”Alice knäckebröd” ”Hertas chokladrutor” osv. Väldigt fint och dåtidens blogg typ. Jag blir alltid nostalgisk av smaker, kopplar smak till minnen eller personer.

Spana in den här skönheten.

Jag kommer göra ändringar på det här receptet i framtiden men jag höll mig till det idag. Jag har nog aldrig kunnat hålla mig till receptet, jag vill hellre gå loss och testa mig fram. Men ofta handlar det om att jag inte har alla råvaror hemma och då byter jag hellre ut en råvara än att åka och handla. Bättre med rensning i skafferiet eller hur? Eller jag skall vara ärlig.. Jag drog ju på flingsalt istället för chokladströssel. Ni som känner mig vet ju att jag inte pallar för söta kakor så jag hade inget val. Jag lovar!

Jag skulle ta med den här kakan till en middag och hade ingen tid att låta nougaten sätta sig så gjorde EXAKT så man inte skall göra nämligen skära den direkt. Så gör inte som jag. Låt den stå ett tag och vänta med att skära så slipper du kladd. Hetsmaja här som gärna vill hinna väldigt mycket på kort tid. Inget ovanligt direkt.

Banan & nougatrutor med flingsalt

Portioner 24 bitar

Ingredienser

Banan & nougatrutor med flingsalt

 • 24 bitar

Banankaka

 • 3 stora ägg
 • 2 ½ dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 150 g smält smör
 • 1 dl mjölk
 • 3 mogna bananer
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat

Topping

 • 250 g nougat 1pkt odense
 • Flingsalt efter smak

Instruktioner

Gör så här!

 • Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 vanlig), täck en plåt ca 40×30 med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker i minst fem minuter tills det är vitt och fluffigt.
 • Smält smöret och häll i mjölken, ställ åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Rör i mjölksmöret försiktigt och rör om tills du har en jämn smet.
 • Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan svalna lite innan du skivar på nougat med en osthyvel, bred ut så det blir jämnt. Strö över flingsalt och låt nougaten sätta sig innan du skär kakan. Jag hade inte tid med det och då blir det svårt att skära den utan kladd. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x