Bakelser,  Choklad,  desserter,  Mjuka kakor,  Vardag

Choklad bakelser med kolapopcorn.

Jag fick feeling när jag såg Fridas flöde som har kontot ” baka med Frida”, hon tipsade om cupcakes med popcorn. Jag har faktiskt bara ändrat en enda grej, jag tog kaffe istället för vatten i bottnarna. Jag har ju lite svårt att följa ett recept som ni kanske vet från programmet?! Ni hittar hennes recept här https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2017/10/14/chokladcupcakes-med-popcorn-och-kola/

Jag gjorde istället små bakelser då jag inte hade några cupcake formar hemma, men det blev ju en fullträff med bakelser. Så fina, och inte så mäktiga som dom ser ut då det är en frosting med färskost, alltså en fräschare chokladsmak. Popcorn är sonens favorit snacks så lillebror och jag gjorde dessa till honom idag, gissa om han blev glad.

Älskar denna bilden
Spritsa med olika tyll så får du lite variation på bakelserna.

Det är tydligen internationella popcorndagen idag, finns verkligen dagar för allt nu känns det som. Men här hemma är det popcorndagen flera dagar i veckan!

Antal/Portioner 12 st

Ingredienser

Bottnar/cupcakes

  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker 5g
  • 1 dl bryggt kaffe 100g
  • 1 dl mjölk 100g
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker 270g
  • 3 dl vetemjöl 180g
  • 1 dl kakao 40g
  • 1 tsk bikarbonat ca 5g
  • 1 tsk bakpulver ca 5g
  • 1/2 tsk salt

Kolasås

  • 1 dl ljus sirap 140g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • 1 msk smör

Garnering

  • 1/2 påse poppade popcorn
  • flingsalt

Choklad frosting

  • 200 g färskost
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • 200 g mjölkchoklad

Instruktioner

Bottnar

  • Sätt ugnen på 170 grader varmluft och ta fram formarna till dina bakelser. Har du inga bra silikonformar så går det lika bra med muffinsformar. 
  • Smäl smöret i en kastrull och tillsätt kaffe, mjölk och vaniljsocker, vispa ihop och ställ åt sidan.
  • Vispa upp äggen fluffigt i en bunke och tillsätt smörblandningen, rör ihop. 
  • Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en annan bunke. Tillsätt detta i äggsmeten och blanda ihop tills du har en helt klumpfri smet. 
  • Fyll formarna upp till 2/3 med smet så de inte sväller över för mycket och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter beroende på form. Låt svalna i formen och skär därefter av toppen för att få jämna bakelser. 

Kolasås

  • Koka upp sirap och socker i en kastrull, när sockret smält tillsätt grädden och låt puttra i ca 10 minuter tillse den är gyllenbrun. Ställ av från plattan och rör i smöret. Häll i en glasburk och ställ kolan i kylen efter en stund. 

Chokladfrosting

  • Värm hackad choklad i micron försiktigt på låg värme och ställ åt sidan så den svalnar lite. 
  • Vispa grädden med färskosten tills den är fast och fin. Vänd försiktigt i chokladen och rör tills du har en jämn frosting. Sätt i tyll i en spritspåse och fyll med frosting. 

Kolapopcorn

  • Blanda popcorn och ungefär hälften av kolan i en bunke, popcornen skall täckas helt i härlig kola. 

Montering

  • Lägg chokladbottnen på fatet du skall servera på och spritsa ut frosting så det täcker helt. Ringla över kola och garnera med rejält mycket kolapopcorn. Ringla över lite kola till och strö även på lite flingsalt. 

Kommentera