Bullar, Powertårta, Semlor, Tårtor

Semmeltårta i sin vackraste skrud.

0 röster

Jag kombinerar två av mina favorit ting nämligen semlan och kärleken till kvinnan! Här har ni semmeltårtan som har som mål att pigga upp din kommande vecka med sin ljuvliga form. Jag hoppas den kan lyfta lite kärlek i en ganska trist vardag, här hemma är rutinerna tillbaka på gott och ont med läxor och tjat. Jag älskar ungarna mer än livet själv men ibland suger de musten ur mig de små liven. Det var alltså en semmeltårta som skulle få mig att le från öra till öra igen en grå måndag, så enkelt att göra mig glad ändå, hoppas det smittar av sig. Vackert, gott och som ett litet lyckopiller på florsocker.


Semlor är absolut godast i sin klassiska form tycker jag, fluffig bulle med mycket fyllning och rejält mycket grädde.

kolla in denna skönhet till semla
lite otålig inför att smaka här..


Semmeltårta deluxe

Den ultimata semmeltårtan i bästa formen. Semmelbullarna är i miniformat, tänk storleken av en golfboll. 
Måltid Fest
Tillagningstid 40 minuter
jäsning ca 1 timme
Total tid 1 timme 40 minuter
Portioner 2 tårtor/30 små semmelbullar

Ingredienser

Deg.

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk 3% 250g
  • 1/2 dl strösocker 45g
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 2 nypor salt
  • 5 dl vetemjöl 300g
  • 50 g rumsvarmt smör

Mandelmassa

  • 200 g mandel med skal
  • 2-3 dl florsocker ca 150-200g
  • 2 st äggvitor
  • 1 nypa salt

Grädde

  • 3-4 dl vispgrädde 300-400g
  • 1 msk strösocker

Instruktioner

Deg

  • Värm mjölken till ljummen och smula ner jästen i en bunke, häll på lite av mjölken och rör ut jästen ordentligt. Häll på det sista av mjölken och tillsätt resten av ingredienserna, tänk på att mjölet kan variera i mängd så ta inte allt direkt. 
  • Arbeta degen i ca 10 minuter i köksassistent eller knåda som en dåre i ca 15 minuter tills degen är elastiskt och blank. 
  • Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i 3 delar som du rullar ut till längder, för att sen skära 10 lika stora bitar. Rulla i kupad handflata till ca 30 jämna bollar. 
  • För att göra just denna vackra tårta så rita på bakplåtspapperet innan så du får den form du vill ha, vänd sen pappret så du slipper få färg på bullarna. Placera bullarna enligt mönstret med ca 2 cm mellanrum. Låt jäsa på plåten ca 1 timma under bakduk. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  • Vispa upp äggen med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i mitten av ugnen ca 7-9 minuter. Ta ut och låt svalna. 

Mandelmassa

  • Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Blir den för tjock så tillsätt lite vatten eller mandellikör. Häll i massan i en spritspåse. 

Grädde

  • Vispa grädden med socker tills den är fast nog att spritsa. Sätt en stjärntyll i en spritspåse och fyll med den vispade grädden. 

Montering

  • Klipp av locken som trekanter med en sax, klipp djupt ner i bullen. Fyll med mandelmassa och spritsa på rikligt med grädde. Klipp till locken så de ser jämna ut och pudra över florsocker. Ställ stolt fram din vackra tårta! 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x