Bullar

Laktosfria Kanelbullar

0 röster

Laktosfria Kanelbullar var beställda av barnen då båda två har gått och blivit känsliga för mjölk. Och då var jag inte sen på att sätta igång såklart! Saftiga bullar med mycket kanel och lite kakao i fyllning, dels för jag älskar färgen de gräddade bullarna får men också för att det blir en djupare smak med kakao i.

Ett trick för en perfekt deg är att låta degen gå långsamt och länge i assistenten, den blir då mer lättjobbad. Alltså behövs inget mjöl för utbakning. Och det är bra för då blir bullarna inte torra och trista! Torra bullar går bort! Sen snålar jag inte med smöret heller. Eller det gör jag aldrig såklart! Och sen har jag lite mjöl i fyllningen för att den skall ”stanna! i bullen och inte rinna ut på plåten. Sen tycker jag att bullarna blir bättre gräddade utan bullformar runt. Däremot kan det bli lite kladdigare utan formarna men kladdigt är lika med gott!

Jag testade faktiskt att nattjäsa bullarna då jag bakade dom på kvällen, så skall du testa det kan du minska jästen till ca 20g istället för 50g. Plasta över bullarna och ställ plåten i kylen över natten. Ställ fram på morgonen och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timma. Sen gör du som vanligt inför gräddning. Du kan även frysa in ogräddade bullar såklart! Då behövs såklart lite tid för att tina och sen för att jäsa. Dom blir precis lika bra som vanliga bullar.

Kanelbullar – Laktosfria

Ingredienser

Laktosfria kanelbullar

  • ca 40 bullar

Vetedeg

  • 5 dl kall laktosfri mjölk 3% 500g
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk nystött kardemumma
  • Ca 15 – 16 dl vetemjöl ca 1 kg
  • 200 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg

Kanelfyllning

  • 200 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl farinsocker 80g
  • 1/2 dl mald kanel
  • 1 tsk kakao
  • 2 tsk vetemjöl eller majsstärkelse
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling

  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 msk laktosfri mjölk

Garnering

  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen börjar lösa upp sig. Tillsätt hälften av mjölet ihop med socker, vaniljsocker, smör och kardemumma. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
  • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
  • Bred ut fyllningen jämnt över degen och rulla ihop till en rulle. Skär ca 2-3 cm breda delar och göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper i, låt jäsa i 2-3 timmar under bakduk. Du kan också ställa en plåt i kylen över natten och grädda av på morgonen, då behöver dom jäsa ytterligare en timma i rumstemperatur innan du gräddar dom.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper. Vispa upp ägg, salt och lite mjölk och pensla bullarna noga, strö över pärlsocker. Grädda bullarna i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x