Släta kardemummabullar med rabarber & lime är försvinnande goda och det är dags att ta tillvara på den sista rabarbern nu. Ja resten fryser vi såklart så vi kan få baka med rabarber året ut. Testa att sätta en deg för den är ljuvlig att baka med, smidig som attans.
När jag var liten fattade jag inte grejen med en slät bulle, eller jo om jag smörade med smör och doppade i strösocker. Haha ja det är sant och det är fortfarande väldigt gott.
Tänk på att göra ett djupt hål i kardemummabullen så du får plats med mycket rabarberfyllning. För det är väl fyllningen man vill åt va?
kardemummabullar med rabarber & lime
Ingredienser
Släta kardemummabullar med rabarber & lime
Vetedeg
- 5 dl rumstempererad mjölk 500g
- 50 g jäst
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ägg
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ½ msk mortlad kardemumma
- Ca 16 dl vetemjöl ca 840g
- 1 tsk salt
- 100 g rumsvarmt smör
Fyllning – rabarber
- 250 g rabarber
- ½ dl strösocker
- 1 ½ tsk potatismjöl
- 1 lime juice
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 nypa salt
- + lite strösocker till garnering
Instruktioner
Gör så här!
- Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Häll ut degen på bänken och dela i ca 30 degbitar. Rulla i kupad handflata mot bänken till jämna bollar. Låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 2 timmar under bakduk, till dubbel storlek.
- Skär rabarbern i små bitar och låt koka upp med socker och limejuice i en kastrull tills rabarbern blivit helt mjuk, rör ner potatismjöl och blanda väl. Ställ åt sidan för att svalna.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Tryck djupa hål i mitten på bullarna. Fyll hålet med rabarberkompott, jag spritsar helst men det går bra att klicka i med.
- Vispa ihop ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant, strö över lite socker och grädda i ca 8-10 minuter till dom är fint gräddade. Låt bullarna svalna på galler.