Bullar, Julrecept

Snurrade saffransbullar med russinfyllning & tosca.

0 röster

Snurrade saffransbullar med russinfyllning & tosca tog jag fram i samarbete med California raisins Scandinavia.

En riktig skönhet!

Får jag ödmjukt säga att det här är en av de vackraste bullar jag har bakat? Såklart är det söta, saftiga Kaliforniska russin i fyllningen. Jag lät russinen dra i lite glögg för att få in ännu mer julsmak. En fullträff ihop med saffransbullen! Väldigt ödmjukt jag vet, men när jag har ett samarbete som matchar min smakprofil så här bra är det lätt att få hybris.

Det är faktiskt väldigt enkelt att göra dessa fina bullar, se bara till att skaffa en pizzaslicer så blir det plättlätt!

Visste du att det enda som används för att göra Kaliforniska Russin, förutom vindruvor, är solsken och friskt källvatten. Kaliforniska Russin är dessutom 100 % naturliga. Om det är någon tid på året då just russin får ta mer plats så är det kring jul och för en russinälskare som mig värmer det extra! Spana in lite julrecept med Kaliforniska russin här.

Snurrade saffransbullar med russinfyllning & tosca.

Ingredienser

  • Ca 40 bullar

Saffransdeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk 3%, 500g
  • 1 g saffran 2pkt
  • 2 dl strösocker 180g
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • Ca 1 kg vetemjöl ca 16 dl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • ½ dl glögg
  • 2 dl Kaliforniska russin
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ tsk nymalen kardemumma
  • 1 ½ dl brunt farinsocker 130g
  • 2 nypor flingsalt
  • 1 msk vetemjöl

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • ½ dl ljus sirap 70g
  • 2 ½ msk vetemjöl ca 25g
  • 2 msk mjölk 30g
  • 2 dl blandade hackade nötter 120g (Valnötter, pekannötter & hasselnötter)
  • 2 nypor flingsalt

Pensling

  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 nypor fint salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Hacka russinen, lägg i en skål och häll på glöggen, låt stå minst 15 minuter och dra.
  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna förutom saltet men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter, tillsätt salt och kör degen ca 5 – 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
  • Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med slickepott.
  • Kavla direkt ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla över lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i.
  • Skär remsor, ca 2 cm breda och skär sen ett till snitt i mitten på varje remsa, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa mot bänken och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar, till dubbel storlek.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  • Smält smöret till toscan och tillsätt socker, sirap, vetemjöl och mjölk vispa ihop, låt koka upp. Sänk värmen och sjud några minuter. Ta av från plattan och tillsätt hackade nötter och flingsalt, rör om.
  • Vispa upp ägg, mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noggrant.
  • Tryck till mitt i bullen med en sked och klicka på tosca i hålan, grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 – 10 minuter.
  • Servera med ett stort glas kall mjölk.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x