Tänk vad många olika kolor det kan bli utifrån en smet. Men jag tror att just flingsalt är min favorit kola. Detta blir en rejäl sats kolor men jag vet hur snabbt dom tar slut så bli inte avskräckt. Det är ju en perfekt gåva att ge bort med.
Här har du en chokladkola med kaffekross och en med bara choklad. Supergoda!




Chokladkola med flingsalt
Ingredienser
- Chokladkola med flingsalt – många kolor
- 150 g mörk choklad
- 150 g smör
- 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 4 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
- 1-2 msk flingsalt
Instruktioner
Gör så här!
- Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan. Strö över flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär kolan i små kolor, klä in i papper och ge till någon som förtjänat lite extra gott snask.
Hej!
Oj, vad sugna vi blev på din chokladkola😋(och i princip ALLT julgodis från din blogg!😀)Vilken kakaohalt i chokladen rekommenderar du i detta recept?
Hälsningar,
Dominika med familj😊
Sorry sent svar men brukar antingen ha 54% eller 70% men ganska säker att jag tog lite av båda, slattarna i skafferiet! Inget vidare svar men 😉 Hoppas du får en fin nyår!
Linn