Frukost,  Julrecept,  Mat,  Mellanmål

Saffranspannkaka

Vissa bakverk går du förbi en livstid utan att veta om att den existerar. Saffranspannkaka är exakt just ett sådant, jag åt det för första gången för två år sedan när jag var på kurs hos Tea Malmegård. Eller jag tog med en form hem efter kursen, skulle åka tåg till Göteborg direkt efter. Så jag började smaska i mig, jag tänkte att halva formen borde vara lagom. Men sänkte såklart hela vilket resulterade i 4 timmars helvete med illamående på tåget. Men tro inte att det avskräckte mig. Nu är den standard hemma hos oss. Min man äter allt jag serverar med grädde så den går helt klart åt i rasande fart det kan jag lova.

närbild på en saffranspannkaka med grädde, hallonsylt och granatäpplekärnor.

Den påminner mycket om en pudding min älskade Farmor gjorde, jag skall leta upp receptet och dela det med er snart! Jag vill ha den krämig, ljummen och gärna nygräddad. Självklart med lättvispad grädde och sylt. Bittermandeln an du absolut bara ta bort om du inte diggar det.

Saffranspannkakan som är krämig, full av smak och den läger sig som ett varmt täcke i magen.

Antal/Portioner 6 portioner

Ingredienser

Saffranspannakaka

  • 6 portioner
  • 500 g risgrynsgröt koka enligt anvisningar på paketet
  • 1 pkt saffran 0.5g
  • 1 st vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • ¾ dl strösocker 70g
  • 1 krm salt
  • 1 ½ dl vispgrädde 150g
  • 3 st ägg
  • ¾ dl mandelspån
  • 1 bittermandel eller 2-3 droppar bittermandelessens

Till servering

  • lättvispad grädde
  • sylt eller bär

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 vanlig). Smöra en ugnsfast form. Vispa upp ägg lite lätt, blanda i gröten och rör om. Riv bittermandel superfint över gröten, dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner vanilj, socker, salt och saffran. Tillsätt grädde och mandel, blanda väl. Häll ner smeten i formen och grädda i ca 20 minuter.

Kommentera