Godis,  Julrecept

Fudge med lakrits & kardemumma

Fudge är väldigt gott men smaken kan gå åt det lite för söta hållet tycker jag. Därför slängde jag på rejält med lakritsgranulat och lite flingsalt. Och det blev verkligen så smarrigt, ni vet så där gott att det är svårt att sluta äta. Kardemumma är självskriven när det kommer till julgodis.

Nästa gång blir det fudge med mörk choklad och lite chili.

Ingredienser

Kardemumma & lakritsfudge

    Fudge

    • 3 dl vispgrädde 300g
    • 3 dl strösocker 270g
    • ½ dl ljus sirap 70g
    • 1 rejäl nypa salt
    • 1-2 tsk lakritspulver efter smak
    • ½ msk nymalen kardemumma
    • 25 g rumsvarmt smör

    Garnering

    • Lakritsgranulat
    • Flingsalt
    • Nymalen kardemumma

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Koka upp vispgrädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lakritspulver och kardemumma, koka tills du når 118 grader. Rör om då och då, inte för mycket. Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20*20cm.
      Häll ner smeten i en bunke och vispa med elvisp eller i köksassistent ca 2 minuter för att svalna av lite innan du tillsätter smöret i två omgångar. Vispa på medelfart tills temperaturen gått ner till 50 grader, häll ner smeten i formen och strö över lakritsgranulat, kardemumma och flingsalt.
      Låt svalna helt och ställ sen i kylen tills du skall skära upp den. Förvara i en tät burk i kylen. Njut!

    4 Kommentarer

    Kommentera