desserter,  Julrecept,  Mjuka kakor,  Tårtor

pepparkaka med kanelfrosting och kanderade nötter.

Juligaste kakan på bloggen tror jag? Supersmarrig och de kanderade nötterna gör verkligen det där lilla extra med sitt crunch och lite flingsalt. Kontraster i smaker är livet!

Lingonen i kakan gör den väldigt saftig och den håller sig några dagar i kylen. Spritsa den dagen innan om du har tidspress och garnera med nötterna innan servering.

Får du kanderade nötter över så häll upp bitar i en skål och servera med julgodiset. Eller så smaskar du i dig det i soffan framför teven och struntar i alla måsten kring jul.

Antal/Portioner 14 bitar

Ingredienser

Mjuk pepparkaka:

  • 2 dl ljust mucovadosocker
  • ½ dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 st ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 msk kanel
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • ½ tsk malen nejlika
  • 1 dl lingonsylt rårörd
  • 1 dl fet yoghurt eller gräddfil

Rumsvarmt smör och kanelsocker till formen.

    Frosting:

    • 200 g naturell färskost
    • ½ dl vispgrädde
    • 1 dl florsocker
    • 3 msk kanel
    • 1 tsk mortlad kardemumma
    • 1 msk färsk citronjuice
    • 1 nypa salt

    Kanderade nötter

    • 1 1/2 dl blandade nötter och frön pistage, valnötter, hasselnöt, pumpafrön och mandelflagor som exempel
    • 2 dl strösocker
    • 2 rejäla nypor flingsalt

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, smöra och bröa en sockerkaksform.
    • Vispa smör, muscovadosocker och vanligt socker poröst i minst fem minuter med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa någon minut till.
    • Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt runt tills allt är väl blandat.
    • Vänd försiktigt ner lingonsylt och yoghurt, blanda väl och häll upp i formen.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper. Annars fastnar kakan lätt i underlaget.
    • Rosta nötterna försiktigt i en torr men varm stekpanna och lägg sen på ett fat. Smält sockret i pannan utan att röra runt så mycket, när sockret smält helt tillsätt alla nötter och saltet. Vänd runt till det är gyllenbrunt och allt är bra fördelat. Häll ut på bakplåtspapper och tryck till så det inte blir för tjockt. När det svalnat helt, bryt av bitar i önskad storlek.
    • Vispa ihop alla ingredienser till din frosting med elvisp, vispa tills den blivit fast och krämig. Häll ner frostingen i en spritspåse med valfri tyll.
    • Lägg kakan på ett fat och spritsa ut frostingen, garnera med kanderade nötter. Voila!

    Tips!

    • Släng ihop en dubbel sats och gör några fina cupcakes av hälften eller baka en hel långpanna på dubbla satsen. Perfekt att frysa in och plocka fram när du får gäster. Blir din frosting för lös så tillsätt mer florsocker, blir den för söt så tillsätt lite mer citronjuice.

    Kommentera