Midsommar,  Tårtor

Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel

Midsommar ligger runt hörnet och då blir det en Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel såklart! Vrålgott och hela familjen älskar den. Tricket för att få till perfekt grädde är att vispa kylskåpskall grädde, vispa långsamt och lösare än du tror. Då får du perfekt grädde. Övervispad grädde får en skum konsistens och smak.

En klassisk gräddtårta med en liten tvist. Syrlig krämig passionsfruktstryffel gör hela tårtan. Visst är det gott med vaniljkräm i men det här gör den lite lyxigare med tydligare smaker vilket jag gillar.

Blåsa ut ljus tröttnar man väl aldrig på?!

Saftiga ljuvliga bottnar, jag har kört på samma recept i så många år att jag inte vet vart jag hittade det först. Med lite små justeringar senare så är det nu ännu bättre. Tårtan är perfekt att förbereda dagen innan, se till att platsa den ordentligt innan du förvarar den i kylen bara. Men vänta med att klä in den i grädde till dagen du skall servera den.

Ingredienser

Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel

    Tårtbotten

    • 4 ägg
    • 2 dl strösocker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl potatismjöl
    • 1 tsk bakpulver

    Fyllning 1.

    • Passionsfruktstryffel
    • 4 st passionsfrukter finns frysta passionskuber 4-5st kuber vid frysta bär i butiken.
    • 1 msk glykos eller honung
    • 1 1/4 dl vipsgrädde
    • 250 g vit choklad
    • 25 g rumsvarmt smör
    • Ev florsocker att pudra över

    Fyllning 2.

    • 2 dl Jordgubbssylt
    • 1 lime

    Garnering

    • Jordgubbar
    • Färska blommor
    • Hackade pistagenötter

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med passionsfruktstryffeln.
    • Koka upp grädde med urgröpt passionsfrukt och glukos, låt sjuda någon minut. Hacka chokladen och häll ner i en bunke tillsammans med smöret. Sila den varma passionsgrädden över chokladen, låt stå 2 min, rör sen om med slickepott tills chokladen och smöret smält helt och du har en blank kräm. Du kan även mixa med en stavmixer för att få ihop den snabbt. Plasta direkt mot ytan och låt stelna i rumstemperatur tills den svalnat, ställ in i kylen för att stelna i ca 2 timmar.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt i en bunke. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en fodrad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 30 min, tills en sticka kommer ut helt torr. Vänd formen upp och ner och låt tårtbotten kallna under formen.
    • Dela kakan i tre bottnar. Rör ut pressad limejuice i sylten. Lägg ihop tårtbottnarna med sylt och passionsfruktstryffel emellan. Vispa grädden till lättvispad, hellre lite rinnig än för fast. Bred ut grädde på och runt kanten, spritsa toppar på tårtan. Garnera med jordgubbar , hackade pistagenötter och färska blommor.

    7 Kommentarer

    Kommentera