Mjuka kakor,  Tårtor

Saftig kardemummakaka med fluffig röda vinbärsmaräng

Ser ni hur röda vinbärssaften rinner ner i kakan… slurp!

Saftig kardemummakaka med fluffig röda vinbärsmaräng kommer från en av mina favorit vinnare av Hela Sverige Bakar. Nämligen Alexandra (som vann 2014), ljuvlig kvinna som jag delar mörk humor, skratt och bakning med. Hon har i sin tur fått receptet av sin mormor och ja jag har ändrat det liiiite men det gör jag ju alltid. Den blev en jäkla succé kan jag lova! Alexandra och jag är väldigt sugna på att jobba ihop i framtiden så vi börjar med att jag snor ett recept av henne helt enkelt.

Kardemumma och vinbär är ju bara för gott och att vända in bären i marängen istället för kakan är ju ett genidrag i sig.

Min ugn här på landet spelar mig ett spratt varje gång jag bakar så jag är så glad att få ihop en så här fint avbränd maräng. Jag älskar kakan och den älskar tydligen mig med för den är redan slut! Ni kommer gilla den så sätt igång nu, inget att vänta på va?

Ingredienser

Saftig kardemummakaka med fluffig röda vinbärsmaräng

    Kardemummakaka

    • 2 äggulor
    • 1 ½ dl strösocker
    • 2 ¾ dl vetemjöl
    • 1 ½ tsk bakpulver
    • 1 ½ msk kokande vatten
    • 1 dl rumsvarm mjölk
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 2 tsk nymalen kardemumma
    • 35 g smält smör

    Röda vinbärsmaräng

    • 3 st äggvitor
    • 2 ½ dl strösocker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 dl röda vinbär om frysta, låt tina och rinna av innan du tillsätter i marängen
    • ½ dl mandelspån eller mandelsplitter till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 200 grader, klä botten och sidorna på en springform med bakplåtspapper.
    • Vispa äggulor med strösocker fluffigt i en bunke med elvisp. Häll ner kokande vatten, mjölk och vaniljsocker i äggsmeten och rör om. Sikta ner mjöl och bakpulver och tillsätt nymalen kardemumma. Häll i smöret och rör om med slickepott tills du ha en jämn smet.
    • Häll ner smeten i formen och grädda i ca 12 minuter och vispa marängen under tiden.
    • Vispa äggvitan till ett hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret i två omgångar, häll ner vaniljsocker och vispa på medelfart tills du har en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt ner vinbären i marängen. Ta ut kakan och höj värmen i ugnen till 225 grader, bred försiktigt ut marängen, strö över mandelspån och grädda i ca 5 minuter tills marängen fått fin färg. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen. Servera som den är eller med en rejäl skopa vaniljglass.

    Kommentera