Mjuka kakor, Bakelser, Desserter

Toscakaka med blåbär & mjukglass

0 röster
Som du ser snålade jag inte på blåbären, inte toscan heller för den delen.

Toscakaka med blåbär & mjukglass är perfekt på alla sätt. Seg härlig yta av tosca, fluffig kaka och massor av svenska blåbär.

Jag skulle bara serverat med ”vanlig” vaniljglass men min kära sambo köpte ett sånt platt paket från GB ni vet. Sånt paket man skar itu med kniv och delade på som barn. Så istället för att gnälla och be honom köpa ny som jag kunde göra glasskulor av så skar jag den i kuber och vispade upp till en mjukglass. Slängde ner i en spritspåse och vips så hade jag en spritsbar mjukglass. Barnen var väldigt imponerade kan jag lova.

Under detta goa gömmer sig en fluffig kaka.

Men vad är det med tosca egentligen? Jag ÄLSKAR det! Segt, nötigt och lite krispigt på samma gång. Här hittar du en variant med rabarber.

Toscakaka med blåbär & mjukglass

Ingredienser

Toscakaka med blåbär & mjukglass

  • 24 bitar

Ingredienser

    Smet:

    • 100 g smör
    • 3 st ägg
    • 2 ½ dl strösocker
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • 2 tsk mortlad kardemumma
    • 1 dl mjölk 3%
    • 1 citron finrivet skal

    Fyllning:

    • Ca 200 g blåbär
    • 1 msk potatismjöl

    Tosca:

    • 75 g smör
    • 1 dl strösocker
    • 3/4 dl ljus sirap
    • 1 1/2 msk vetemjöl
    • 2 msk mjölk
    • 200 g mandelspån

    Tillbehör

    • Vaniljglass

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig), klä en bakform ca 30x40cm med bakplåtspapper
    • Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite. Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med smöret och mjölken. Riv ner citronskal och vänd ihop. Häll ner smeten i formen. Blanda blåbär med potatismjöl i en bunke och fördela över smeten. Grädda i ca 20 minuter.
    • Smält smöret till toscan i en kastrull och tillsätt allt utom mandelspån, låt koka upp försiktigt och ställ av. Tillsätt mandelspån och blanda väl. Ta ut kakan efter 20 minuter, den skall vara lite dallrig i mitten. Klicka försiktigt ut toscan och grädda kakan igen i ca 10 – 15 minuter tills toscan fått fin färg. Låt svalna i formen innan du tar ut den, skär ut 24st kakor. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

    Tips!

    • Vill du servera glassen som mjukglass i stället? Ja då skär du glassen i kuber, lägger i en bunke och vispar upp glassen med elvisp tills den är krämig. Dra ner mjukglassen i en spritspåse och spritsa på när du serverar världens godaste toscakaka.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x