Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig), klä en bakform ca 30x40cm med bakplåtspapper
Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite. Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med smöret och mjölken. Riv ner citronskal och vänd ihop. Häll ner smeten i formen. Blanda blåbär med potatismjöl i en bunke och fördela över smeten. Grädda i ca 20 minuter.
Smält smöret till toscan i en kastrull och tillsätt allt utom mandelspån, låt koka upp försiktigt och ställ av. Tillsätt mandelspån och blanda väl. Ta ut kakan efter 20 minuter, den skall vara lite dallrig i mitten. Klicka försiktigt ut toscan och grädda kakan igen i ca 10 - 15 minuter tills toscan fått fin färg. Låt svalna i formen innan du tar ut den, skär ut 24st kakor. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.