Go Back

Toscakaka med blåbär & mjukglass

Ingredienser

Toscakaka med blåbär & mjukglass

  • 24 bitar

Ingredienser

    Smet:

    • 100 g smör
    • 3 st ägg
    • 2 ½ dl strösocker
    • 3 ½ dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • 2 tsk mortlad kardemumma
    • 1 dl mjölk 3%
    • 1 citron finrivet skal

    Fyllning:

    • Ca 200 g blåbär
    • 1 msk potatismjöl

    Tosca:

    • 75 g smör
    • 1 dl strösocker
    • 3/4 dl ljus sirap
    • 1 1/2 msk vetemjöl
    • 2 msk mjölk
    • 200 g mandelspån

    Tillbehör

    • Vaniljglass

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig), klä en bakform ca 30x40cm med bakplåtspapper
    • Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite. Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med smöret och mjölken. Riv ner citronskal och vänd ihop. Häll ner smeten i formen. Blanda blåbär med potatismjöl i en bunke och fördela över smeten. Grädda i ca 20 minuter.
    • Smält smöret till toscan i en kastrull och tillsätt allt utom mandelspån, låt koka upp försiktigt och ställ av. Tillsätt mandelspån och blanda väl. Ta ut kakan efter 20 minuter, den skall vara lite dallrig i mitten. Klicka försiktigt ut toscan och grädda kakan igen i ca 10 - 15 minuter tills toscan fått fin färg. Låt svalna i formen innan du tar ut den, skär ut 24st kakor. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

    Tips!

    • Vill du servera glassen som mjukglass i stället? Ja då skär du glassen i kuber, lägger i en bunke och vispar upp glassen med elvisp tills den är krämig. Dra ner mjukglassen i en spritspåse och spritsa på när du serverar världens godaste toscakaka.