Desserter,  Pajer

Knäckig röda vinbärspaj med vaniljglass

Knäckig röda vinbärspaj med vaniljglass är den bästa pajen. Jag älskar röda vinbär, färgen, smaken, syran och texturen är i mina ögon helt perfekt!

Det syrliga bäret ihop med söt knäckig smulpaj är tyvärr hela familjens favorit så den tar slut alldeles för fort. Och det är så mycket barndomsminnen som kommer tillbaka. Det är verkligen värt att rensa alla jäkla vinbär när resultatet blir så här gott!

Glass och smulpaj alltså, livets efterrätt.

Jag har alltid haft sirap i när jag gör pajdeg, ja ända sen jag var liten och började baka så det är kul att det ”trendar” nu. Skrattar ibland åt hur det gamla självklara kan kallas trend. Borde betyda att även jag trendar, så gammal jag börjar bli… Sirapen gör att det blir både segt och knäckigt.

Men alltså kolla in färgen, visst blir man glad och sugen på att hugga in på direkten.

Ingredienser

Knäckig röda vinbärspaj med vaniljglass

    Smuldeg

    • 125 g kallt smör skuren i kuber
    • 2 dl vetemjöl 120g
    • 2 ½ dl havregryn 60g
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • ½ dl ljus sirap 70g (brödsirap funkar fint det med)
    • 2 rejäla nypor flingsalt

    Fyllning

    • 1 liter röda vinbär
    • 1 ½ msk majsstärkelse
    • 3 msk strösocker
    • 1 msk vaniljsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig)
    • Blanda alla ingredienser till smuldegen i en bunke, nyp ihop med händerna till den precis gått ihop.
    • Rensa och skölj röda vinbär, torka av och häll ner i en bunke. Strö över socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Rör om försiktigt så det täcker bären helt.
    • Häll ner bären i en pajform, klicka ut pajdegen lite ojämnt över. Alltså ganska stora bitar pajdeg och inte så noga att det täcker över hela. Grädda i ca 25 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna lite och servera med glass eller vaniljsås eller varför inte både och.

    Tips!

    • Gör portionspajer så alla får varsin paj, då räcker det till ca 8st pajer.

    Kommentera