Desserter,  Småkakor

Rabarbergrottkaka!

Sist jag gjorde små rabarbergrottor orkade jag inte rulla resten av degen så jag tryckte ut halva degen i en form istället. Gjorde många många syltgömmor för att knö ner den ljuvliga rabarbersylten.

Drog över lite glasyr och serverade med glass. Succé om du frågar mig!?

Ingredienser

Rabarbergrottkaka.

  • Mördeg:
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl socker
  • ca 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • drygt 1 tsk bakpulver
  • Fint rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 nypa salt

Rabarbersylt

  • 200 g skivad rabarber med skal
  • ¾ -1 dl strösocker
  • Saften från 1st EKO citron
  • 1 tsk vaniljsocker

Vaniljglasyr

  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • några droppar vatten
  • frystorkade halln till garnering

Bra att ha en träslev eller liknande.

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Hacka rabarbern fint och häll ner i en kastrull, tillsätt socker, vaniljsocker och citronsaft. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
    • Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
    • Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och tillsätt även kardemumma och citronskal. Vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället. Tryck ut degen i en rektangulär form, täckt i bakplåtspapper. Jag använder Pufz silikonbalkar direkt mot plåten med bakplåtspapper under.
    • Mjöla änden på en träslev och slå bort överflödet. Tryck ner den försiktigt över hela degen, alltså gör många urgröpningar. Tryck ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Fyll groparna med sylt nästan hela vägen upp.
    • Grädda i ca 15 minuter. Låt kakan svalna på plåten.
      Blanda ingredienserna till glasyren, späd med vatten tills du har rätt konsistens. Ringla över kakan när den svalnat. Strö över frystorkade hallon och servera med vaniljglass.

    Kommentera